пʼятницю, 21 травня 2021 р.

Книга дня: «Іван і Феба» лауреатки Шевченківської премії Оксани Луцишиної🏆

Буквально вчора, 20 травня, у Києві відбулася урочиста церемонія нагородження лауреатів Національної премії України ім. Тараса Шевченка 2021 року. Ця премія стала ювілейною, адже вперше її було проведено 60 років тому.
 
Престижною премією ім. Т. Шевченка зазвичай нагороджують видатних українців, діячів високого мистецтва в таких галузях як література, музика, театр, живопис, кінематограф. В різні роки лауреатами цієї премії у сфері літератури ставали Олесь Гончар, Павло Тичина, Володимир Сосюра, Григорій Тютюнник, Андрій Малишко, Микола Бажан, Павло Загребельний, Іван Драч, Дмитро Павличко, Микола Вінграновський, Ліна Костенко, Василь Стус (посмертно), Іван Багряний, Оксана Забужко й інші талановиті українські літератори.
 
Цього року найкращою в номінації «Література» комітет премії визнав письменницю Оксану Луцишину з романом «Іван і Феба».
 
Дія твору розгортається в останні роки радянської влади й у перші роки української Незалежності. Після навчання у Львові й участі у Революції на граніті Іван повертається до рідного Ужгорода, де одружується з поетесою Марією, яка називає себе Фебою.
 
Львів і Київ – міста з бурхливим політичним життям, Ужгород натомість вирізняється дещо гротескною атмосферою патріархального сімейного укладу й раннього капіталізму по-українськи. Тут легко обійтися без спецефектів із горору чи трилера: сама реальність повсякденного життя підказує ходи, які за напругою можуть посперечатися з творіннями Кінга або Кустуріци…
 
Вітаємо пані Луцишину з перемогою і щиро бажаємо подальших творчих успіхів! Чекатимемо з нетерпінням на нові прекрасні романи письменниці.

Немає коментарів:

Дописати коментар