пʼятницю, 29 квітня 2022 р.

День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї

29 квітня, у День пам’яті всіх жертв застосування хімічної зброї, Європейський Союз вшановує пам’ять тих, хто загинув і постраждав внаслідок застосування хімічної зброї.
 
Заборона хімічної зброї сьогодні є загальносвітовою нормою. З моменту набрання чинності Конвенції про хімічну зброю 1997 року майже 99% запасів хімічної зброї, задекларованих державами, які нею володіли, було знищено. Однак нинішні реалії демонструють, що не всі держави дотримуються загальновизнаних норм щодо заборони на використання хімічної зброї.
 
Ця жахлива зброя була застосована росією в Сирії, спричинивши сотні жертв, у тому числі дітей. 2020 року під час замаху на російського опозиційного політика Олексія Навального на території росії було використано отруйну нервово-паралітичну речовину «Новичок». Цей вид зброї також використовувався у Великобританії, Малайзії та Іраку.
 
З початком повномасштабної війни росії проти України було вже кілька повідомлень про ймовірне застосування хімічної зброї  військами рф. Так, 12 квітня 2022 р. засновник полку «Азов» Андрій Білецький повідомив, що внаслідок застосування хімічної зброї російською армією у Маріуполі постраждали три бійці «Азова». На додачу до цього, заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголосила, що ризик застосування хімічної зброї росією існує і він доволі високий.
 
Відомо, що в арсеналі росії є така хімічна зброя: Новичок, Зарин, Іприт, VX, Люїзит, Зоман.
 
Ми закликаємо світ допомагати Україні у протистоянні російській агресії і в тому числі в убезпеченні цивільних громадян і військових від хімічної зброї, яку росія може застосувати у будь-який момент.

Немає коментарів:

Дописати коментар