середу, 17 листопада 2021 р.

«Книга проти фільму» або Як ви ставитеся до того, що інколи герої книг і їхні кіноверсії дуже різні? 🎬📗

Буває так, що неймовірно цікаві книги екранізують і результат виходить так собі. Часто в кіноверсіях відомих книг буває багато розбіжностей з оригіналом. Насправді це недивно, адже для зображення історії на екрані деякі речі потрібно корегувати, щоб передати основну думку, але іноді сценаристи і режисери перегинають палицю. Тож, чи завжди зміни, які необхідно зробити у кіноадаптації доречні? Як ви ставитеся до того, що герої ваших улюблених книг на екрані можуть виглядати і поводитися не так, як у книзі? А якщо в кіно і взагалі змінюють сюжетну лінію? У цьому дописі до вашої уваги 5 прикладів, коли популярні книги і їхні не менш популярні кіноверсії мають суттєві розбіжності.

1. Анна і Кейт Фіцтжеральд «Мій ангел-охоронець» («Мій янгол-охоронець»)
Це надзвичайно зворушлива історія. У книзі Анна помирає, а Кейт продовжує жити попри те, що в неї більше немає сестри, як б і надалі могла бути для неї донором органів. Книга дуже сумна і водночас прекрасна, вона змушує читача переживати цілу палітру емоцій. Звісно, фільм теж хвилюючий і не лишає глядача байдужим, але повна зміна кінця у фільмі робить його черговою передбачуваною історією. У кіноверсії сестра, хвора на рак, помирає, а здорова сестра залишається живою. Ми не кажемо, що кіно вийшло поганим, але тих людей, які спочатку читали книгу, воно, мабуть, розчарувало. Зміна того, хто з героїнь помирає, а хто виживає, змінює і самих персонажів і історію в цілому.  

2. Рейчел Вотсон «Дівчина у потягу»
«Дівчина у потягу» це теж прекрасна книжка. Вона оповідає історію Рейчел Вотсон, яка має проблеми з вживанням алкоголю і важко переживає розлучення з чоловіком. У книзі наведено кілька досить неприємних коментарів щодо розмірів героїні, через які можна зробити висновок, що Рейчел це жінка «plus size», тобто повненька. Ця деталь, як нам здається, є дуже важливою і, ймовірно, вона в тому числі частково могла призвести до психологічних проблем героїні. Але у кінострічці героїня не має жодних проблем із зайвою вагою. До того ж, місце дії у фільмі відрізняється від місця дії у книзі. Події, описані в книзі, відбуваються у передмісті Лондона, а у фільмі їх чомусь перенесено до Нью-Йорка.

3. Белла Свон «Сутінки»
Белла Свон у серії книг «Сутінки» постає перед читачем як класна невгамовна дівчина з характером. Вона – цікава особистість із гарним почуттям гумору. Але у фільмі Беллу усі побачили іншою – на екрані вона здається доволі нудною. Вона зовсім не здається дотепною чи особливою (на відміну від книги) – це абсолютно звичайна дівчина. Єдина цікава річ, яку про неї можна зазначити у фільмі, це те, що в неї чомусь закохався вампір.
  

4. Герміона Грейнджер «Гаррі Поттер»

Коли Дж. Роулінг писала книгу «Гаррі Поттер», вона не знала, що на екрані його найкращу подружку Герміону гратиме Емма Вотсон. У книзі героїня зображена як дівчинка-«ботанік», заучка з нерівними зубами і неслухняним волоссям. Власне, у кількох перших фільмах про Гаррі Поттера Еммі Вотсон кучерявили волосся, щоб вона більше нагадувала книжкову Герміону, проте актриса дорослішала і ставала прекрасною молодою жінкою, тож у подальших фільмах із цієї серії вона вже не дуже схожа на Герміону з книги. Дж. Роулінг зазначила, що Емма Вотсон занадто красива для Герміони. Та хоча письменниця уявляла  цю героїню інакше, вона задоволена тим, як Вотсон передала характер юної чаклунки.

5. Ітан Вейт «Чарівні створіння» («Прекрасні створіння»)
Ітан Вейт це ще один персонаж, який у книзі і на екрані зображений по-різному. У книзі Ітан – це симпатичний, спортивний і популярний хлопець. У книзі ми спостерігаємо за розвитком цього персонажа, бачимо, що насправді Ітан це чутлива і розумна людина. Однак цю приємну особистість кардинально змінено у стрічці. На екрані Ітана ми бачимо індивідуалістом і самітником, який до того ж вважає себе кращим за інших. У книзі він не такий.
 
А які приклади розбіжностей між книгою і фільмом знаєте ви? Діліться у коментарях – нам цікаво 😊

Немає коментарів:

Дописати коментар