суботу, 26 січня 2019 р.

Павло Чубинський: 180-ліття автора гімну України


27 січня виповнюється 180 років від дня народження автора гімну України, Павла Платоновича Чубинського.
Павло Чубинський (1839-1884) – український етнограф, географ, історик, фольклорист, автор вірша «Ще не вмерла Україна» (1862 р.), що починаючи з 1992 року є національним гімном України.

Народився Павло Платонович Чубинський 27 січня 1839 р. на хуторі поблизу Києва в сім’ї бідного дворянина. Навчався в Петербурзькому університеті на юридичному факультеті. У студентські роки брав участь у діяльності петербурзької української громади. Повернувшись до України, протягом 1861-1862 рр. писав статті для «Основи» та «Киевских губернских ведомостей».

Географічна діяльність Чубинського зробила його відомою і авторитетною особою в офіційних наукових колах. Саме Чубинський домігся від уряду створення Південно-Західного відділу Російського географічного товариства у Києві, котрий відіграв дуже важливу роль у збиранні, вивченні та популяризації фольклорних, історичних, етнографічних та археологічних пам’яток на території України.

Загалом, Чубинський записав майже чотири тисячі обрядових пісень, триста казок, у шістдесяти місцевостях зафіксував та опрацював говірки, звичаї, повіря, прикмети.

На жаль, життя Павла Чубинського було недовгим та дуже непростим. Йому доводилося працювати в складних умовах періоду переслідування української культури царським урядом, пережити заслання, проте навіть незважаючи на усі труднощі, він устиг зробити так багато, що, на думку його друга та співробітника Федора Вовка, його заслуг вистачило б і на декількох професійних учених.

Павло Чубинський помер 1884 року у рідному селі під Києвом.
Література:
1. Мишанич С. Павло Чубинський – автор українського гімну. Видавництво «Бібліотека українця». Київ – 1997.
2. Чередниченко Д. Павло Чубинський. – К.: Видавничий дім «Альтернативи», 2005. – 376 с.
3. Шаров. 100 видатних імен України. Видавничий дім «Альтернативи». – Київ, 1999.
4. 100 видатних українців. – К.: Видавництво Арій, 2006. – 496 с.





Немає коментарів:

Дописати коментар