пʼятницю, 19 січня 2018 р.

Жива вода, водичка!

Одне з 12 найбільших християнських свят різдвяно-новорічного циклу – Водохреща. Цього дня Іван Хреститель охрестив у ріці Йордан Ісуса Христа, після чого сталося Богоявлення – Ісус оголосив себе Спасителем і Месією.
Наші предки цього дня вшановували богиню річок Дану. Вважалося, що вода цього дня стає чарівною, нею умивалися дівчата, щоб бути вродливими, нею лікували хвороби і захищалися від нечистої сили.
Цього дня священик святить воду в ополонці, люди вмиваються нею, приказуючи «Водичко-Йорданичко! Вмиваєш луги-береги, коріння, біле каміння; умий хрещеного, чисто вчиненого від гніву, ненависті і від усякого лиха». Воду набирають додому, бо вона зберігає свої властивості протягом усього року. У старі часи на честь свята стріляли в повітря з рушниць і випускали голубів із повязаними яскравими стрічками. Сміливці навіть купаються в ополонці. Святковий обід на Водохрещу починається саме з освяченої води.
На Водохреща закінчують колядувати і влаштовують «розколяду» або ж «розщедрування» чи «розмеланки» - святкові вечорниці всіх колядників, де вони згадують, як святкували, грають, танцюють. Застілля організовують на гроші, що залишилися від колядування.
Всі бажаючі детальніше могли ознайомитися з традиціями святкування свята Водохреща скориставшись інформаційною викладкою книжок.








Яскрава інфо-викладка про Водохреща привернула увагу групу дівчаток, завітавших до нашої бібліотеки. Влаштувавшись зручніше, дівчатка ставили питання, щоб більше дізнатися про історію святкування Водохреща.



















Використані джерела:
1.     Брати Капранови. Веселих свят! – К.: Гамазин, 2014. – 104 с.
2.     Воропай О. Звичаї нашого народу. Етнографічний нарис. – К.: «Велес», 2005. – 528 с.
3.     Дванадцять місяців. Настільна книга-календар/Упор. Тіна Качалова. – К.: Веселка, 2001. – 193 с.
4.     Скуратівський В. Т. Дідух: Свята українського народу. – К.: Освіта, 1995. – 272 с.
5.     Українці: Свята. Традиції. Звичаї/Уклад. І. Коверець. – Донецьк: Альфа-Прес, 2004. – 304 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар