середа, 3 липня 2024 р.

Популярний шведський журнал випустив номер, повністю присвячений українській культурі та літературі 🇸🇪🇺🇦🤝

📚
Журнал «20TAL» це одне з найвідоміших шведських видань, що існує від 1980 року і публікує матеріали про мистецтво і літературу. Основний акцент видання робить на відродженні літератури в поєднанні з наукою та іншими видами мистецтва.
 
Надзвичайно важливо і приємно, що свій черговий номер журнал присвятив українській літературі, культурі та мистецтву 😊.
 
📌 На сайті видання зазначено: «20ТАЛ №10/11 – найповніший номер журналу за всю його історію. У цьому номері українські письменники пишуть про гумор, поезію, гуманітарну допомогу, історію, танці, кіно та мистецтво. Про те, як маленькі радощі повсякденного життя і солідарність, що підіймає настрій, повинні знаходити місце навіть у найжахливіших обставинах.»
 
Зазначений номер журналу вийшов під гаслом «Україна дивиться вперед». На 160 сторінках видання цього разу опубліковано твори відомих українських письменників (в перекладі шведською мовою) – як сучасних, так і письменників минулого.
 
У публікації на сайті видання сказано, що, починаючи з 2000-х років, «20TAL» підтримує тісні і віддані стосунки з українською літературою. Журнал організовував письменницькі зустрічі та майстер-класи, а також запрошував поетів на Стокгольмський міжнародний поетичний фестиваль. Коли десять років тому журнал вперше видав номер про українську літературу зі вступними статтями 25 авторів, вона була відносно невідомою у Швеції. Нині ж інтерес до української літератури зростає 👍.
 
«У 20TAL #10/11 ми продовжуємо висвітлювати українську літературу, культуру та мистецтво.»
 
У своєму есеї «Наднова» всесвітньо відома літературознавиця Олена Галета робить ґрунтовний огляд історії української літератури від 18 століття до сучасних авторів, які щойно вийшли друком. Серед іншого, вона пише про парадокс, який полягає в тому, що всю українську літературу на сьогодні можна визначити як сучасну. Письменниця Оксана Забужко також розглядає роль історії літератури в сучасній думці у своєму есеї «Зламана гілка гойдається ввечері» – вступі до матеріалу про творчість видатного українського поета-дисидента Василя Стуса.
 
Відомо, що загалом робота над «українським» випуском журналу тривала понад два роки. В номері опубліковано твори таких письменників як Василь Стус, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Андрій Любка, Катерина Гордієнко, Софія Андрухович, Тарас Прохасько, Олена Янссон, Катерина Калитко, Ірина Цілик, Артем Чех та ін. Також у номері опубліковані і твори літераторів, які загинули через війну рф в Україні, зокрема твори письменниці Вікторії Амеліної та поета Дениса Кривцова.

Немає коментарів:

Дописати коментар