субота, 6 липня 2024 р.

«Якщо любов – найкраща частина життя, то поцілунок – найкраща частина любові»

6 липня відзначається Всесвітній день поцілунку
💋ྀིྀི. Це свято затверджене досить поважною міжнародною організацією – Організацією Об’єднаних Націй. Отже, обов’язково подаруйте в цей день поцілунки тим, хто Вам небайдужий – своїм коханим, діткам, друзям, батькам.
 
Скільки людей живе на світі, стільки і видів поцілунків існує – це справа дуже індивідуальна 😊 День поцілунку було встановлено 2006 року, щоб відзначити важливість цього приємного заняття і підкреслити роль, яку воно відіграє в культурах по всьому світу. А ще День поцілунку це чудова нагода для тих, хто не наважується поцілувати об’єкт своєї симпатії, нарешті наважитися і зробити це 😉.
 
🪶Трохи історії
Прекрасне свято поцілунку вперше з’явилося у Великобританії в кінці XIX століття. У ті далекі часи на березі туманного Альбіону, враховуючи важливість цього явища, як одного з неповторних і високих проявів любові, вирішили, що поцілунок просто зобов’язаний мати своє власне свято. Офіційним міжнародним святом цей День став значно пізніше.
 
На честь Міжнародного дня поцілунків по всьому світу організовуються заходи для тих, у кого є кохані, і тих, хто їх шукає, та й взагалі для всіх, хто любить цілуватися.
 
👉З нагоди цього чудового свята до вашої уваги деякі цікаві факти про поцілунки :

середа, 3 липня 2024 р.

Популярний шведський журнал випустив номер, повністю присвячений українській культурі та літературі 🇸🇪🇺🇦🤝

📚
Журнал «20TAL» це одне з найвідоміших шведських видань, що існує від 1980 року і публікує матеріали про мистецтво і літературу. Основний акцент видання робить на відродженні літератури в поєднанні з наукою та іншими видами мистецтва.
 
Надзвичайно важливо і приємно, що свій черговий номер журнал присвятив українській літературі, культурі та мистецтву 😊.
 
📌 На сайті видання зазначено: «20ТАЛ №10/11 – найповніший номер журналу за всю його історію. У цьому номері українські письменники пишуть про гумор, поезію, гуманітарну допомогу, історію, танці, кіно та мистецтво. Про те, як маленькі радощі повсякденного життя і солідарність, що підіймає настрій, повинні знаходити місце навіть у найжахливіших обставинах.»
 
Зазначений номер журналу вийшов під гаслом «Україна дивиться вперед». На 160 сторінках видання цього разу опубліковано твори відомих українських письменників (в перекладі шведською мовою) – як сучасних, так і письменників минулого.
 
У публікації на сайті видання сказано, що, починаючи з 2000-х років, «20TAL» підтримує тісні і віддані стосунки з українською літературою. Журнал організовував письменницькі зустрічі та майстер-класи, а також запрошував поетів на Стокгольмський міжнародний поетичний фестиваль. Коли десять років тому журнал вперше видав номер про українську літературу зі вступними статтями 25 авторів, вона була відносно невідомою у Швеції. Нині ж інтерес до української літератури зростає 👍.
 
«У 20TAL #10/11 ми продовжуємо висвітлювати українську літературу, культуру та мистецтво.»
 
У своєму есеї «Наднова» всесвітньо відома літературознавиця Олена Галета робить ґрунтовний огляд історії української літератури від 18 століття до сучасних авторів, які щойно вийшли друком. Серед іншого, вона пише про парадокс, який полягає в тому, що всю українську літературу на сьогодні можна визначити як сучасну. Письменниця Оксана Забужко також розглядає роль історії літератури в сучасній думці у своєму есеї «Зламана гілка гойдається ввечері» – вступі до матеріалу про творчість видатного українського поета-дисидента Василя Стуса.
 
Відомо, що загалом робота над «українським» випуском журналу тривала понад два роки. В номері опубліковано твори таких письменників як Василь Стус, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Андрій Любка, Катерина Гордієнко, Софія Андрухович, Тарас Прохасько, Олена Янссон, Катерина Калитко, Ірина Цілик, Артем Чех та ін. Також у номері опубліковані і твори літераторів, які загинули через війну рф в Україні, зокрема твори письменниці Вікторії Амеліної та поета Дениса Кривцова.

вівторок, 2 липня 2024 р.

Благодійна кооперація дітей і бібліотеки 🫶🏻 🤗

Українські діти прагнуть перемоги і всіма способами намагаються її наближати, зокрема беручи участь у різних благодійних заходах
👩👶👦🙌. Так, наприклад, юні користувачки бібліотеки естетичного виховання імені Олександра Довженка вирішили влаштувати біля бібліотеки благодійний ярмарок, щоб зібрати кошти на допомогу ЗСУ. Бібліотекарі з великим задоволенням скооперувалися з дітьми – підтримали їхню ініціативу і надали необхідну допомогу в організації та проведенні ярмарку поруч з бібліотекою 🙂.
 
Приємно відзначити, що дорослі користувачі бібліотеки та мешканці району, а також усі небайдужі люди, які в той час опинилися неподалік бібліотеки, також підтримали цю ініціативу і купували «хенд-мейд» вироби, запропоновані дітьми, тож мета, яку ставили перед собою юні волонтерки, була досягнута – кошти для допомоги армії зібрати вдалося👍✔️. А бібліотеці діти доручили важливу місію – передати зібрані кошти, а саме 1800 грн, на потреби одного з підрозділів збройних сил України. Ми з великим задоволенням виконаємо цю місію і кошти з ярмарку обов’язково підуть на придбання важливих речей, необхідних нашим захисникам .
 
Берімо приклад з наших активних та ініціативних дітей і наближаймо перемогу разом.