середа, 13 травня 2020 р.

Панас Мирний – «корифей української прози»

«Ти ще не знаєш, що то за втіха ті книжки! Там цілий мир, вищий, кращий від сього, у якому ми барахтаємося мов свині в барлозі»
(Панас Мирний)

13-го травня 1849 року у Миргороді, що на Полтавщині, народився відомий український прозаїк і драматург Панас Мирний (справжнє ім’я – Панас Якович Рудченко). Батько майбутнього літератора працював бухгалтером у казначействі.

Освіту юний Панас здобував спершу в Миргородському парафіяльному училищі, а пізніше у Гадяцькому повітовому училищі, однак згодом він був змушений полишити навчання у закладі та взятися за самоосвіту, до того ж, хлопець почав працювати. 1863 року Панас Рудченко розпочав свою чиновницьку службу в суді; згодом він перейшов на роботу до повітового казначейства, а потім став помічником бухгалтера в Миргородському казначействі. Так, працюючи у різних містах рідної Полтавщини, провів Панас Мирний перші вісім років чиновницької служби. Та саме в цей період свого життя він почав займатися літературою.

Перші твори письменника (вірш «Україні» й оповідання «Лихий попутав») були опубліковані 1872 року за кордоном під псевдонімом Панас Мирний. Здебільшого виявив себе як письменник-реаліст. У творчому доробку Панаса Мирного переважає проза. Протягом 1870-1880-х рр. письменник дуже інтенсивно працював над новими творами, але, на жаль, цензура тоді переслідувала українське слово в Російській імперії, і через це його твори друкувалися здебільшого за кордоном. В середині 1880-х рр. в альманаху «Рада», який тоді видавав Михайло Старицький, було надруковано перші дві частини роману Панаса Мирного «Повія» і два його оповідання з циклу «Як ведеться, так і живеться». 1886 року в Києві виходить збірник творів письменника «Збираниця з рідного поля» та комедія «Перемудрив».  В той же час в західноукраїнських збірниках та журналах опублікували твори Мирного «Лови», «Казка про Правду та Кривду», «Лимерівна», переспів «Дума про військо Ігореве». Так, поступово письменник почав здобувати популярність в рідній Україні.

У період з 1872 по 1875 рр. Панас Мирний плідно працював над своїм найвідомішим і наймасштабнішим твором «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». На жаль, знову ж таки через цензуру, цей роман не був опублікований на Батьківщині письменника і вперше побачив світ у Женеві 1880 року. До речі, цей твір включено до списку «Від Сковороди до сьогодення: 100 знакових творів українською мовою» – переліку топ-100 найкращих українських літературних творів (за версією Українського ПЕН-клубу). Цей твір давав відповіді на складні питання тогочасної дійсності, розкривав причини і зображував наслідки руйнування патріархального селянського життєвого устрою.
1875 року Панас Мирний долучився до нелегальної діяльності революційного гуртка «Унія». Письменник відкрито висловлював протест і обурення діями тогочасної влади. Через це 1915  року Панаса Мирного розшукувала поліція. Коли Полтаву зайняли радянські війська і там було встановлено нову радянську владу, Панас Мирний вже перебував у похилому віці, однак все одно пішов служити до Полтавського Губфінвідділу.

28-го січня 1920 року Панаса Мирного не стало.

Немає коментарів:

Дописати коментар