пʼятницю, 26 травня 2023 р.

Подорож старими-новими вулицями Києва

Останні вихідні травня завжди були святковими для нашої неймовірної столиці, адже в ці дні ми завжди гучно відзначали День міста Києва. Після початку повномасштабної війни в Україні ми не можемо повноцінно святкувати і повною мірою радіти святам, але після перемоги ми точно все надолужимо. Завдяки відважним військовослужбовцям, які боронять нашу Батьківщину, Київ не взяли ні за три дні, як планували вороги, ні за п'ятнадцять місяців, і не візьмуть ніколи.
 
До Дня Києва ми підготували відеорепортаж про декілька вулиць столиці, які були перейменовані у процесі дерусифікації міських об’єктів столиці. Цей процес розпочався ще 2014 року після початку російської збройної агресії на території нашої держави, і суттєво посилився з початку широкомасштабного вторгнення 2022 року.
 
Отже, до вашої уваги коротка відеоподорож кількома перейменованими вулицями Києва.

середу, 24 травня 2023 р.

Моє любе місто: дитячі малюнки для захисників


До Дня Києва, який традиційно відзначатиметься в останні вихідні травня, бібліотеки Солом’янки провели творчий фестиваль «Моє любе місто». В рамках фестивалю ми запропонували діткам підтримати поранених військових, намалювавши для них малюнки.
 
Нам дуже приємно і радісно було отримати малюнки дітей. У бібліотеках району ви можете переглянути виставку творчих робіт дітей до Дня Києва, а вже найближчим часом ці роботи ми передамо військовим, адже знаємо, як вони чекають на такі приємні подаруночки, зроблені маленькими українцями. До вашої уваги деякі з робіт, які передали нам дітлахи для військових.

понеділок, 22 травня 2023 р.

Биківня – шлях до правди

21 травня в Україні відзначався День пам’яті жертв політичних репресій. Це день пам’яті і скорботи про жертви, які загинули чи постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму. Напередодні цього Дня в рамках спільного проєкту Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» і Публічних бібліотек Солом’янки бібліотека ім. О. Довженка організувала лекцію начальниці науково-дослідного відділу НІМЗ Олени Полідович «Биківня – шлях до правди» для учнів одинадцятих класів школи № 46.
 
День пам’яті жертв політичних репресій і заходи, присвячені йому, дійсно важливі, тому що сьогодні ми, на жаль, є свідками того, як ситуація повторюється – раніше наших людей катували, вбивали і засилали до таборів прибічники комуністичного режиму, а тепер це роблять вже прибічники путінського режиму, так звані рашисти. Ми вже не вперше наголошуємо на тому, що непокаране зло повертається, історія повторюється, а тому ми зобов’язанні не забувати про жертв політичних репресій минулого, постійно нагадувати і розповідати молодому поколінню про той страшний терор, який вчиняла радянська влада, і, звісно ж, докладати максимум зусиль для того, щоб усі злочинці вже нового злочинного режиму понесли законне покарання, щоб для наступних поколінь така страшна історія не повторилася.
Отже, під час лекції «Биківня – шлях до правди» пані Олена Полідович розповіла школярам про те, як злочинна радянська влада в середині минулого століття перетворила Биківнянський ліс на місце таємного поховання жертв масових політичних репресій, розстріляних співробітниками органів НКВС у київських в'язницях. Також лекторка розповіла дітям про те, як складно було зрештою встановити істину щодо страшних злочинів НКВС, про те, як багато часу знадобилося на відкриття і пошук правди про цей секретний радянський спецобʼєкт.
 
Під час розповіді про сталінські репресії особливий акцент пані Полідович зробила на антигуманності комуністичного режиму і на історії формування радянського тоталітаризму.    
 
Проінформувала лекторка також і про етапи створення Заповідника та про велике його значення для нашого суспільства  як місця пам’яті і вшанування жертв політичних репресій.
 
Важливу частину лекції Олена Полідович присвятила історіям окремих людей, які стали жертвами радянського терору.

пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Поетичний вечір у бібліотеці

Бібліотеки Солом’янки продовжують тримати культурний фронт і з великим задоволенням організовують і проводять зустрічі з талановитими і цікавими творчими особистостями. У День вишиванки у бібліотеці ім. О. Довженка відбулася творча зустріч з молодим і дуже талановитим українським поетом і письменником Олександром Козинцем.
 
Пан Олександр презентував нашим читачам одразу кілька своїх книг – це і збірки поезій, і роман, і оповідання. Одразу стало зрозуміло, що почитати хочеться все, тільки от дилема: з чого почати?:) Усі презентовані твори інтригують і захоплюють, а поезії надихають. 
Коротка довідка про нашого гостя
Олександр Козинець народився 1988 року на Полтавщині. Попри свій молодий вік вже є кандидатом педагогічних наук, доцентом УДУ ім. Михайла Драгоманова. Переможець численних літературних конкурсів. Автор низки книжок – поетичних збірок і прозових творів. Вірші Олександра Козинця читають далеко за межами України, адже їх перекладено англійською, болгарською, німецькою, польською мовами. 
 
Тішимося, що тепер фонд бібліотеки поповнився новими цікавенними книжками Олександра Козинця. Після зустрічі усі, хто були присутні на заході, поділилися з нами своїми враженнями – отримали безліч позитивних емоцій від спілкування з письменником і науковцем, ерудиція і різнобічний талант якого захоплюють.

четвер, 18 травня 2023 р.

Шедеври світу (Онлайн-вікторина)

18
травня відзначається Міжнародний день музеїв. Це свято було створено з метою заохочення дослідження та збереження світової природної та культурної спадщини.
 
Музеї існують задля збереження історії. Прогулянка музеєм це ніби повернення в минуле, адже музей це найкраще місце для того, щоб уявити, як усе було тисячі років тому, а ще музей це місце обміну культурами – обміну, який позитивно впливає на сучасне суспільство.
 
Вивчаючи багату історію різних народів, рас і релігій, ми можемо краще зрозуміти інші культури та посилити взаємодію з ними.
 
У світі і досі існує багато таємниць, деякі з яких ми, можливо, так ніколи і не розгадаємо, однак завдяки музеям і зокрема артефактам, які в них  зберігаються, ми отримуємо шанс дізнатися про велику частину загадок людства. А спостерігаючи витвори образотворчого мистецтва, ми не тільки отримуємо естетичне задоволення, що важливо, але і збагачуємося як особистості та надихаємося на щось хороше.
 
До  Міжнародного дня музеїв ми підготували онлайн-вікторину, присвячену світовим шедеврам образотворчого мистецтва. Насолоджуйтеся та перевіряйте і збагачуйте свої знання.

середу, 17 травня 2023 р.

Творча зустріч з Ігорем Якубовським

Бібліотека з великим задоволенням організувала творчу зустріч композитора, музиканта і виконавця пісень Ігоря Якубовського з учнями спеціалізованої школи № 159.
 
Чому важливо влаштовувати такі заходи? Культура це без перебільшення джерело життєвої сили успішного і щасливого суспільства. А для нашого змученого війною суспільства культура і творчість є просто надважливими, особливо для дітей. Творче самовираження допомагає визначити, ким ми є, а також допомагає нам подивитися на світ очима інших людей – розширити горизонти. Культура сприяє підвищенню рівня освіти і навіть здоров’я, підвищенню рівня толерантності і відповідно це все в сукупності підвищує загальний добробут як окремих людей, так і громад.
 
На початку нашого сьогоднішнього культурного заходу бібліотекарі вирішили, так би мовити, «розігріти» дітлахів і влаштували для них цікаву літературну вікторину. А ще перевіряли кмітливість школярів за допомогою анаграм – такі завдання сприяють розвитку пам'яті і креативності.
Ну а далі перейшли до основної частини заходу – виступу Ігоря Якубовського. Пан Ігор співав для дітей прекрасні українські пісні і паралельно спілкувався зі школярами на важливі теми, такі як родина, Батьківщина, українські традиції і т. д. На ці ж теми були і пісні гостя.
 
Наприкінці зустрічі пан Ігор вже традиційно вирішив влаштувати для дітей емоційну і фізичну розрядку і запропонував їм затанцювати запальний рок-н-рол під свій музичний супровід.
 
Діти виявили зацікавленість у всьому, що відбувалося під час зустрічі, і висловили щиру подяку Ігорю Якубовському за спілкування і пісні. Сподобалися школярам і завдання від бібліотекарів, тож вони обіцяли найближчим часом завітати до бібліотеки і записатися до неї.
 
Цікаво, що на сам кінець діти захотіли поспілкуватися з Ігорем Якубовським на філософські теми, чим дуже приємно здивували і композитора, і бібліотекарів. Які ж все ж таки розумні українські діти 😊.

пʼятницю, 12 травня 2023 р.

Ми народжені з любові. Любов – це наша мама

У другу неділю травня відзначається День матері в Україні. Мама… це слово неодмінно викликає теплі почуття у кожної людини. Мама – найважливіша людина в житті кожного з нас. Любов матері не можна порівняти ні з чим. Мама здатна пробачити своїй дитині будь-що. Матері часто жертвують заради своїх дітей своїми мріями і цілями, а інколи своїм особистим щастям і навіть життям.
 
Емоційний зв'язок матері з дитиною вражає. Цей зв'язок виникає в першу ж мить після народження дитини і не переривається вже ніколи. Мама здатна зрозуміти своє дитя без слів, відчувати свою дитину навіть на відстані.
 
Від матері залежить, буде дитина у майбутньому доброю чи злою, адже моральні цінності, які мама закладає у дитину в ранньому віці, відіграють величезну роль у подальшому житті. Отже, можемо сміливо казати, що саме наші матері визначають, яким буде наше суспільство, відповідають за його добробут, адже майбутнє суспільства значною мірою є результатом того, як виховують своїх дітей матері, і чому їх вчать.
 
До Дня матері ми підготували листівки з гарними віршами про маму. Обирайте ту, яка вам подобається, і надсилайте мамі 😊

четвер, 11 травня 2023 р.

Вечір документального кіно у бібліотеці

Бібліотека ім. О. Довженка та кіноклуб
Docudays UA YAR.Cinema.CLUB організували у бібліотеці показ документального фільму. Захід відбувся в рамках Державної програми з реалізації національної стратегії у сфері прав людини. Ініціатор показу – Ярослав Карпець – письменник, журналіст, літературний критик. Завітати на перегляд фільму могли усі охочі.
 
Переглядали документальну стрічку  «Історія зимового саду» українського режисера, сценариста і актора Семена Мозгового. За допомогою документального фільму спробували розібратися у важливих питаннях людської гідності, адже саме це і є ключовою темою стрічки. Фільм розповідає про Зимовий сад – павільйон квітникарства на території київської ВДНГ – і його хранительку Валентину Миколаївну. Жінка вже 45 років ретельно доглядає колекцію екзотичних рослин і оранжерею, де вони розмістилися. Час виходу на пенсію невблаганно наближається, але прохання керівництва скласти повноваження шокує Валентину Миколаївну. Вона протестує, вважаючи, що рослини без неї загинуть – та схоже що її сад живе за власними законами…
 
У цій стрічці прекрасно все: і настрій, і картинка, і музика. Тож не дивно, що глядачі не лишилися байдужими і пройнялися історією головної героїні фільму, споглядаючи за її долею на екрані. Під час перегляду ми навіть бачили у деяких наших гостей сльози на очах.
 
Після показу стрічки обговорили її, обмінялися думками щодо різних моментів і питань, які підіймаються у фільмі. До того ж на наш захід завітала експерт показу – кризовий психолог, психотерапевт Олександра Згурська, яка зробила чудовий професійний коментар до фільму.  
 
Дякуємо кіноклубу Docudays UA і всім, хто взяв участь у заході! До нових зустрічей.

вівторок, 9 травня 2023 р.

Ми для Європи – Європа для нас (онлайн-вікторина)

Україна безсумнівно є співтворцем європейської цивілізації. Ми прагнемо будувати своє майбутнє разом з європейськими країнами і наша держава неодмінно стане повноправним членом Євросоюзу, адже ми, відчайдушно виборюючи свою свободу й незалежність, захищаючи демократію, заслуговуємо на це, як ніхто.
 
Ми прагнемо все більше відкривати для себе Європу і європейські цінності є для нас дуже важливими. «Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань», президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення Дня Європи в Україні 9-го травня. Це свято вже багато років відзначається 9-го травня в Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на континенті; в нашій державі День Європи з 2003 р. відзначався кожної третьої суботи травня, тепер же – після набрання чинності указу президента Зеленського – День Європи відзначатиметься спільно з державами ЄС.
 
Задля розширення і перевірки знань про Європу і ЄС пропонуємо вам взяти участь в онлайн-вікторині, яку наша бібліотека підготувала до Дня Європи:

пʼятницю, 5 травня 2023 р.

Припиніть розділяти

5-го травня відзначається Міжнародний день боротьби за права інвалідів. У цей день ми вкотре закликаємо до визнання і підтримки прав людей з обмеженими можливостями в кожному аспекті їхнього життя.
 
Близько мільярда людей у світі мають певну форму інвалідності, більшість людей з інвалідністю живуть у країнах з низьким або середнім рівнем доходу. Люди з обмеженими можливостями мають абсолютно усі ті ж права, що і люди без інвалідності. Права людей з інвалідністю – це права людини. Ці права закріплені в Конвенції ООН про права людей з інвалідністю, але, на жаль, упередження і дискримінація часто створюють серйозні перешкоди, які призводять до того, що права людей з обмеженими можливостями порушуються.
 
Щоб змінювати ситуацію на краще, важливо працювати над підвищенням обізнаності суспільства про права людей з обмеженими можливостями та розповідати про досвід людей з інвалідністю.
 
У цьому дописі до вашої уваги кілька історій відомих письменників, які мали чи мають обмежені можливості, але досягли успіху в житті – за свій літературний талант вони отримали визнання критиків і любов читачів і їм не завадили жодні хвороби і обмеження.
 
Лора Гілленбранд
Ця відома американська письменниця страждає на синдром хронічної втоми, через який вона постійно відчуває неймовірну слабкість. Відомо, що був період, коли через цей синдром письменниця не могла вийти з дому протягом двох років. Однак пані Гілленбранд каже, що «утекти» від хвороби та від власного тіла їй допомагає письменництво. Саме під час написання книг вона почувається добре. Найвідоміші твори Лори Гілленбранд –  «Фаворит. Американська легенда» та «Незламний». Ці книги принесли авторці велику популярність, тож патологічна фізична слабкість не завадила їй досягти успіху.
 
Джон Мілтон
Цей видатний англійський поет і прозаїк, насамперед відомий своєю епічною поемою «Втрачений рай». Та не всі знають, що написаний цей твір був після того, як автор повністю осліп на обидва ока. Попри сліпоту Мілтон продовжував писати вірші, а його твори мали значний вплив на світову літературу.

Крісті Браун
Цей відомий ірландський письменник і художник народився з церебральним паралічем. Через це письменник міг писати і малювати тільки пальцями однієї ноги. Його автобіографічний твір «Моя ліва нога» став справжньою сенсацією; твір було екранізовано 1989 року.
 
Стівен Гокінг
Англійський фізик-теоретик, космолог і автор багатьох книжок був джерелом натхнення для багатьох людей, у тому числі і для багатьох письменників. Гокінг найбільш відомий своїми дослідженнями в астрофізиці. Мав захворювання мотонейронів, бічний аміотрофічний склероз. Це рідкісна хвороба, яка вражає усе тіло людини і поступово призводить до втрати контролю над м’язами.  1988-го року світ побачила його книга «Коротка історія часу», яка стала бестселером.
 
Френсіс Скотт Фіцджеральд
Цей американський письменник був дуже багатогранним, адже писав і короткі оповідання, і романи, і есе, і навіть сценарії. Найвідоміший твір письменника – «Великий Гетсбі».  Фіцджеральд страждав на дислексію або розлад читання. До того ж у 12-річному віці письменника вигнали зі школи за нездатність зосереджуватися на навчанні. Попри усе це він став видатним літератором і досяг величезного успіху і популярності.
 
Агата Крісті
Королева детективу мала такий розлад, як дисграфія, через який вона не могла розставляти літери в словах у правильному порядку. Попри те, що через цей розлад письменниці зазвичай доводилося диктувати свої геніальні твори асистентам, які передруковували їх на машинці, вона вважається авторкою найбільш продаваних творів усіх часів.
Також відомо, що в Агати Крісті були проблеми з розрахунками й арифметикою.
 
Трумен Капоте
Капоте був різнобічною людиною – він писав романи і сценарії, а також був талановитим актором. Один із найвідоміших творів письменника – «Сніданок у Тіффані»; цей твір та його екранізацію вже дуже багато років люблять читачі та глядачі в усьому світі. Створювати чудові твори і стати успішним і відомим Капоте не завадило навіть таке важке захворювання, як епілепсія.

четвер, 4 травня 2023 р.

Космічна пригода з дитячою письменницею Тетяною Винник

У бібліотеці відбулася зустріч учнів школи «Кияночка» з українською дитячою письменницею Тетяною Винник і презентація кількох її книг, а саме «Відлуння нашої хати», «Космічна пригода Талалайка» та «Кришталевий птах». Гумор, який письменниця використовує у своїх творах, та її авторські секретики, неодмінно допоможуть захопити дитячу увагу і зробити процес читання цікавим і повчальним.
 
Отже, після короткого знайомства з дітьми пані Тетяна перейшла до безпосередньої презентації книг. Разом зі школярами обговорили ключову тему книги «Кришталевий птах»  – важливість робити добрі справи і усвідомлювати, що світ – прекрасний; а також обговорили і важливі моменти, на яких зроблено акцент у книзі  «Відлуння нашої хати» – дружба і взаємодопомога та батьківська любов.
Зважаючи на те, що головного героя кількох презентованих книг звати Талалайко, письменниця розповіла дітям значення слова «Талалайко», а також, заохотила школярів разом підібрати синоніми й антоніми до цього слова.
 
Гостя зазначала, що в одній з її книг дуже-дуже багато прислів’їв і приказок – герої книги «Космічні пригоди Талалайка» спілкуються за допомогою них – тож усім, хто цікавиться українським фольклором, варто її почитати – точно буде, що почерпнути.
 
Оскільки твори Тетяни Винник мають космічну тематику, бібліотекарі наприкінці зустрічі влаштували для дітей веселу космічну дискотеку під штучним зоряним небом.
 
Чекаємо на нові зустрічі з Тетяною Винник і презентацію її книг у бібліотеках Солом’янки.

середу, 3 травня 2023 р.

Повчально-світоглядна зустріч з дитячим письменником

Бібліотека ім. О. Довженка організувала повчально-світоглядну зустріч дитячого письменника, історика Павла Браницького з учнями середньої загальноосвітньої школи №46.
 
Пан Браницький обговорював з нашою молоддю цікаві мовознавчі питання – походження українських слів, їхнє значення і т. д. Також гість поділився з дітьми секретами написання віршів.
Далі письменник за участі школярів влаштував театралізоване дійство на основі повчальної завіршованої казки Г. К. Андерсена «Льон». У казці доступною мовою розповідається дітям про колообіг речовин у природі і поступовий розвиток життя та важливі його аспекти.  З дітьми дискутували щодо змісту казки і обговорювали важливі питання, що в ній підіймаються.
 
У контексті казки пан Павло розказував про те, як важливо вчитися завжди і всюди та з будь-яких життєвих ситуацій виносити для себе уроки.
 
Під час заходу діти були зацікавлені й активні, тож сподіваємося, що і з цієї зустрічі вони для себе винесуть важливі уроки.
 
На останок усі разом заспівали пісню до завіршованої казки «Маленький принц» «Якщо добрий ти».