суботу, 30 травня 2020 р.

Київ в об'єктиві 📷

«Мій Києве, ти місто старовинне, краси утілення і вічного добра» 

Напередодні чудового свята дня Києва пропонуємо переглянути віртуальну фотовиставку читачки нашої бібліотеки Тетяни Савицької, яка закохана у Київ і досліджує, тримаючи в руках об'єктив, кожний куточок нашої столиці. Архітектура, природа, чудові краєвиди Києва надихають робити незабутні кадри улюбленого міста. Фотографії Тетяни вражають оригінальністю, яскравими фарбами та неповторністю. Тож, насолоджуйтесь. 
   

пʼятницю, 29 травня 2020 р.

«Каштанів київських листочки», Надія Пукас 🍂

Книга Н. Пукас «Каштанів київських листочки» – життєві ескізи до картини життя столиці та її мешканців.

Книга ввібрала у себе 8 оповідань і повість. Читач знайде в них ситуацію, яка не раз траплялася з ним самим. Кожен рядок пронизаний любовю до героїв, співзвучністю переживань до їх проблем, радістю за їх вирішення.

Книга написана добірною, гарною, пісенною мовою. Змістовно. Цікаво.

Поезія про чарівний Київ

«Києву»

Прекрасний Києве на предковічних горах!
Многострадальному хвала тобі, хвала!
Хай на просторищах, де смерть, як ніч, пройшла,
Воскресне день життя і весен неозорих!
За очі змучені дітей смертельно хворих,
За кров, що річкою гарячою текла,
За сквернені скарби, за чорні всі діла
Хай вороги твої розсиплються на порох!
Покари повної настав жаданий час!
Не пощербився меч, і світоч не погас,
Вершить свій правий суд свята людська скорбота!
Синам, що віддають життя за отчий дім,
Що волю принесли крізь непроглядний дим,
Наш Київ Золоті розкрилює ворота.

(Максим Рильський)

З днем народження, столице!

В останню неділю травня традиційно відзначається день народження Києва – надзвичайно красивого міста, в якому гармонійно поєдналися історія і сучасність. Цього року День Києва припадає на 31 травня. У цьому дописі ми коротко розкажемо вам про те, як столиця відзначатиме своє свято в умовах карантину.

ONLINE-Пробіг під каштанами
Цей захід проводився в Києві вже 27 разів, але цього року його буде проведено онлайн. Організатори пропонують долучитися до благодійної акції і зробити грошовий внесок у розмірі 100 грн. Кошти будуть направлені на потреби українських лікарів та медичних закладів.
Місце проведення: https://probeg.kiev.ua/

VII Фестиваль Чілдрен Кінофест
Щорічний міжнародний фестиваль мистецтва кіно для дітей і підлітків цього року також пройде онлайн  з 29 травня по 7 червня. Мета фестивалю – розвиток в Україні традицій сімейних переглядів кіно, заохочення дітей у створенні фільмів.
Деталі та місце проведення: https://childrenkinofest.com/

ONLINE-виставка тюльпанів на Співочому полі
З 30 травня по 7 червня ви зможете насолодитися видом прекрасних квітів, які висадили на Співочому полі у Києві. 2020 року виставка пройде онлайн, тому в парку спеціально встановили відеокамери з кількох ракурсів.
Місце проведення:
Вартість: 75 грн

Інтерактивна виставка Ukraine WOW (віртуальна версія)
Це одна з найпопулярніших виставок в історії незалежної України. Інтерактивна виставка-подорож Україною та з Україною в компанії. Ukraine WOW показує країну, вдивляючись у її географію і культуру, природні багатства і промисловість, в історії великих українців минулого і тих, хто творить наше сьогодні. Організатори представлять виставку у 3D-форматі.
Місце проведення: ukrainewow.com

Ми радимо вам утриматися від будь-яких масових заходів, уникати скупчення людей, і натомість провести час із родиною, а один із перелічених вище онлайн-заходів неодмінно стане для вашої родини чудовою розвагою у День Києва. Усіх мешканців столиці вітаємо зі святом!

четвер, 28 травня 2020 р.

«Маляка і навіжений дракон», Сашко Дерманський 👶

Творчість сучасного українського письменника Сашка Дерманського перш за все орієнтовна на дітей молодшого  та шкільного віку. Творам письменника властиві яскраві та привабливі персонажі, веселі історії та захопливі пригоди, завдяки чому діти читають їх швидко і з великим задоволенням.

Що чекає на дитину у книжці «Маляка і Навіжений дракон»?
Велетенський Навіжений дракон полюбляє ковтати бабусь…Що йому заподіяти? Як зарадити біді? Важко відповісти, чи не так? От і Маляка не знала, що їй робити. Як рятувати Малячину бабусю від Навіженого дракона? Тільки з друзями – Драго і Пиптоком. Але чи встигнуть?

Читайте разом зі своєю малечею і дізнаєтеся, чим усе закінчиться😊.

Вшановуємо пам'ять автора «бондіани» Яна Флемінга

«Ніколи не кажіть «ні» пригодам. Завжди кажіть «так», інакше проживете дуже сумне життя»
(Ян Флемінг)

Ян Ланкастер Флемінг  (28 травня 1908 - 12 серпня 1964) – англійський письменник і журналіст, який подарував світові найвідомішого літературного і кінематографічного таємного агента Джеймса Бонда.

Ян Флемінг народився в Лондоні у високоосвіченій родині. Навчався у Королівській військовій академії та європейських університетах. Працював в агентстві «Рейтер», а потім був кореспондентом газети «Таймс». Під час Другої світової війни брав активну участь у військових кампаніях. Є свідки, які стверджують, що він брав участь в операції з викрадення Мартіна Бормана 1935 року, і ця операція мала цікаву назву «Джеймс Бонд».

1946 року Флемінг пішов у відставку. Першою його літературною працею став роман «Казино Рояль» (1953), головним героєм якого був відомий нині агент 007 Джеймс Бонд. Перший твір Флемінга здобув шалений успіх і це надихнуло письменника на написання ще 13-х романів про того самого героя.

Майже всі твори Яна Флемінга було екранізовано. Вони принесли славу не тільки автору, але і багатьом акторам, які зіграли знаменитого Джеймса Бонда. До речі, розповсюдженою є думка, що образ агента 007 Флемінг писав із самого себе, точніше з того, яким він хотів би бути: розумним, харизматичним, безмежно мужнім.

середу, 27 травня 2020 р.

«Homo Deus. Людина божественна. За лаштунками майбутнього», Ювал Ной Харарі

Ювал Ной Харарі, професор історичного факультету Єврейського університету в Єрусалимі, у книжці «Homo Deus» піднімає філософські питання, аналізує досвід, який людство здобуло за час свого розвитку, заглиблюється в наші емоції і свідомість. Автор пропонує ескіз майбутнього людства, цілком реальний і не обов’язково перспективний.

Скажімо, люди завжди хотіли подолати старість і злидні й дорівнятися до богів. Але для цього вони мають отримати контроль над власною біологічною основою. Якщо колись смерть і біль зникнуть із нашого життя, а підстави сподіватися на це не такі вже й нереальні, ми зможемо подвоїти тривалість життя або й жити скільки заманеться… На допомогу нам уже зараз приходять різноманітні пристрої зі штучним інтелектом. Та чи впевнені ми, що комп’ютери не мають жодних відчуттів чи бажань? А якщо вони не мають їх нині, то, може, коли стануть значно складнішими, зможуть розвивати власну свідомість? Якщо так станеться, як ми про це дізнаємося? І головне питання – якими будуть суспільні відносини? Чи не стане пересічна людина рабом штучно створених і вічно живих істот із незбагненною свідомістю?

Ювал Харарі в цій книзі не дає відповідей, а пропонує читачеві самому їх шукати. Відчуйте подих нової епохи вже зараз!

Слова відомих людей про користь від читання книг

З усіх навичок, які ви здобули в дитинстві, вміння читати є, мабуть, найважливішим. Кожна книжка, яку ви читаєте, це можливість вивчити щось нове. Ви можете збагатити свій словниковий запас, потренувати мозок, знизити рівень стресу, покращити свій настрій і дізнатися щось нове про самих себе.

Взагалі, людський розум вражає. Ви бачите те, що, по суті, є купою символів, написаних на аркуші; розшифровуєте їх, перетворюючи на звуки; з цих звуків у вас виходять слова; а потім ці слова перетворюються на думки та емоції. Справді, можливості розуму людини та сила книжки це щось дивовижне.

У цьому відео ми зібрали найкращі вислови відомих людей про читання книг і його користь. Сподіваємося, вам буде цікаво.

вівторок, 26 травня 2020 р.

«Київ-86», Маркіян Камиш ☢️

Маркіян Камиш – письменник, чорнобильський нелегал. Протягом останніх шести років досліджує Чорнобильську Зону – сумарно провів за колючим дротом більше півроку, пішки пройшовши Зоною понад 7000 кілометрів. Дебютний роман «Оформляндія або Прогулянка в Зону» був схвально сприйнятий критиками як найцікавіший дебют 2015 року. Роман перекладений французькою мовою і 2016 року вийшов друком у французькому видавництві Arthaud. Маркіян Камиш – лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов-2015».

Про що книжка «Київ-86»?
Після аварії на ЧАЕС 1986 року тотальне відселення мешканців Києва – столиці України і міста-мільйонника, було цілком реальним сценарієм. Як в цьому випадку могли розвиватися події, автор уявив у романі «Київ-86». Через 30 років після аварії провідник-«сталкер» веде японських туристів до заповітної мети – покинутого Києва, який мріють побачити всі мандрівники на планеті, але наважуються лише одиниці.
Ця книга – гарячий поцілунок літа в місті, яке ми могли втратити.

У серпні вийде відверта біографічна книга про Принца Гаррі та Меган Маркл 👑

Незабаром ми зможемо дізнатися ще більше цікавої інформації про герцога та герцогиню Сассекських, адже у серпні вийде біографічна книжка про Гаррі та Меган, спеціально для якої зіркове подружжя дало відверте інтерв’ю. Книга називатиметься «Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making Of A Modern Royal Family» («У пошуках свободи: Гаррі та Меган і створення сучасної королівської родини»).

Відомо, що автори книги, журналісти Омід Скобі і Керолін Дюран, провели велике інтерв’ю з Меган та Гаррі напередодні їхнього переїзду зі Сполученого Королівства до Канади. Книжка вийде 11-го серпня. Які секрети спільного життя подружжя розкриє це видання? Які неправдиві чуткі розвіє? Які факти підтвердить?

Ось, що написано в короткому описі книжки на Amazon:
«Коли з’явилися новини про початок стосунків англійського принца та американської актриси, ця історія захопила увагу всього світу […]. І попри те, що про герцога і герцогиню Сассекських з того часу писала чи не вся преса – від їхніх заручин, весілля, народження сина Арчі до їхнього безпрецедентного рішення відмовитися від королівського життя – мало хто знає істинну історію Гаррі та Меган. Вперше за весь час «У пошуках свободи» вийде за межі висвітленої у пресі інформації і розкриє невідомі подробиці спільного життя Гаррі та Меган, розвіє багато чуток і хибних думок, які не дозволяють парі спокійно жити. […] Завдяки унікальному доступу авторів до пари та за участі найближчих людей королівського подружжя, «У пошуках свободи» стане чесним, детальним і обеззброюючим портретом впевненої у собі, впливової та прогресивної пари, яка не боїться порушувати традиції і створювати новий шлях подалі від суспільної уваги, присвятити себе формуванню гуманітарної спадщини, яка матиме величезне значення для світу».

Чекаємо з нетерпінням на вихід книжки і сподіваємося, що в найближчому майбутньому її буде перекладено українською мовою.

понеділок, 25 травня 2020 р.

«Містер Клон», Олександр Винокуров

Як же складно розкривався цей злочин! По-перше, містика на кожному кроці всупереч здоровому глузду! По-друге, емоції і гострі відчуття так і вирують у тихому курортному селищі неподалік від Києва. Розвязка, після напруженого фіналу з майже справжніми бойовими діями, не тільки потішить і вдовольнить прискіпливого читача, а й заронить в душі бажання подумати про багато речей по-новому.

Топ-5 біографічних книжок, які варто прочитати

Хороші біографічні книжки не тільки дають нам чудову можливість зазирнути в життя відомої людини, але також допомагають нам краще вивчити і зрозуміти час, умови та атмосферу, в якій ця людина жила. За допомогою біографічних книг ми можемо вивчити історію, психологію, соціологію, політику, філософію і т. д. Читання біографії відомої особистості є водночас і цікавим, і повчальним. У цьому дописі пропонуємо вашій увазі топ-5 біографічних книжок (усі можна знайти в українському перекладі), які дійсно варто прочитати.

1. «Блискучий розум», Сильвія Назар
Це блискуча біографія геніального математика, лауреата Нобелівської премії Джона Неша, яка допомогла тисячам читачів змінити себе і своє життя.
Джон Неш завжди був зіркою. І, незважаючи на хворобу, люди захоплювалися його математичними здібностями. Він – знаменитий вчений, геній із психічними відхиленнями, людина, яка боролася, досягала небачених вершин і жила незвичайним життям. Історія Джона Неша – унікальна, вона надихає, вражає до сліз і водночас змушує посміхатися. Це дійсно дивовижна розповідь про науковця, який зробив революцію у вивченні теорії ігор.

2. «Черчилль. Біографія», Мартін Гілберт
Сера Вінстона Черчилля, якого багато людей вважає найвидатнішим прем’єр-міністром Великої Британії за всю її історію, у Сполученому Королівстві також визнано «Людиною ХХ століття».
В основу цієї книги покладено факти, відібрані з багатьох дослідницьких джерел та ретельно проаналізовані автором, а також відомості, надані Рендольфом – сином Вінстона Черчилля. Щира й неупереджена розповідь дає змогу зрозуміти, як формувався світогляд цієї людини, як відбувалося його становлення як політика, якими були життєві цінності й пріоритети, чим довелося жертвувати заради торжества демократії.

3. «Таємнича історія Біллі Міллігана», Деніел Кіз
Уявіть собі, що всередині вас живе одразу 24 різних людини і ви ніколи не знаєте, хто з них керуватиме вами наступної миті. Здається, що такого не може бути? Але це можливо. Це реальна історія американця Біллі Міллігана, якого вважають однією з найвідоміших осіб з діагнозом «множинна особистість» в історії психіатрії. Книга описує, як 26-річного хлопця звинувачують у викраденні та зґвалтуванні трьох жінок, однак він не пам'ятає, що робив це. Через деякий час стає зрозуміло, що у Біллі Міллігана множинний розлад особистості: у його тілі їх двадцять чотири. На юнака чекає тривале лікування, під час якого знаходяться як ті, хто щиро бажають допомогти Біллі, так і ті, хто вимагає найжорстокішого покарання, не визнаючи його психічного розладу.

4. «Незламний», Лора Гілленбранд
Головний герой цього біографічного роману Луї Замперіні – американський легкоатлет, учасник Олімпійських ігор 1936 року – під час Другої світової війни, ставши льотчиком, проходить через такі випробування, про які навіть читати моторошно. Виживши в умовах найжорстокіших знущань, принижень і голоду в японському таборі для військовополонених, у післявоєнний час Замперіні знаходить душевний спокій лише після того, як зустрічається з колишніми своїми катами і прощає їх. Читачеві неодмінно буде цікаво дізнатися про таку маловідому для широкого загалу складову Другої світової війни, як Тихоокеанський театр воєнних дій.

5. «Ейнштейн. Життя і всесвіт генія», Волтер Айзексон
Атмосфера початку XX століття була наелектризована бунтарським духом новизни: Пікасо, Джойс, Фрейд. У цей ряд постатей, які зламали традиційні уявлення, можна вписати й Альберта Ейнштейна – генія, який перевернув наше розуміння фізики. Ця інтелектуальна подорож почалася 1895 року, коли шістнадцятирічний Альберт поставив собі питання: що ми побачимо, якщо летітимемо поруч із променем світла. А вже через 20 років створив одну з найкрасивіших теорій в історії науки – загальну теорію відносності – та вивів найвідоміше рівняння Е = mс 2.

суботу, 23 травня 2020 р.

Відеопрезентація книжки Марії Сердюк "Стів Джобс"

Серією книжок «Видатні особистості. Біографічні нариси для дітей» захоплюються не лише діти, а й дорослі. Ці незвичайні книжки, головні герої яких відомі особистості, які досягли успіху завдяки «наполегливій праці і невичерпній вірі у свої сили». Життєві історії видатних людей навчать досягати своєї мети, вірити в себе, у власний успіх, ніколи не здаватися та рухатися лише вперед.

Про легендарного компютерного генія Стіва Джобса ділиться враженнями 11-річна дівчинка Кіра, яка обожнює книжки серії про видатних особистостей. Стів Джобс, людина, яка подарувала світу комп’ютер з клавіатурою, техніку Apple, а також мультфільми студії Pixar. Тож хто такий Стів Джобс? Хто були батьки надзвичайного хлопця? Як він починав свою карєру? Коли він заробив свій перший мільйон? Відповіді на ці та ще багато інших питань Ви знайдете в книжці Марії Сердюк «Стів Джобс». Читайте та мотивуйтеся.  


   

пʼятницю, 22 травня 2020 р.

«Як Вас звати?». Справжні імена відомих письменників

Їхні імена відомі мільйонам людей, завдяки плодам їхньої літературної праці. Але чи справжні імена ми знаємо? Чимало письменників, які тепер є знаними чи не на весь світ, на початку своєї карєри з якоїсь причини вирішили взяти псевдонім. До вашої уваги справжні імена тих, чиї  колись вигадані імена міцно закарбувалися в історії української чи світової літератури.

Українські письменники:
1. Олександр Олесь – Кандиба Олександр Іванович
2. Іван Карпенко-Карий – Тобілевич Іван Карпович
3. Панас Мирний – Рудченко Панас Якович
4. Марко Вовчок – Вілінська Марія Олександрівна
5. Остап Вишня – Павло Губенко
6. Іван Багряний – Лозов‘ягін Іван Павлович
7. Леся Українка – Косач (за чоловіком – Квітка) Лариса Петрівна

Іноземні письменники:
1. Джордж Еліот – Мері Енн Еванс
2. Е. Л. Джеймс – Еріка Леонард Джеймс
3. Джон Ле Карре – Девід Джон Мур Корнвел
4. Джордж Орвелл – Ерік Артур Блер
5. Лемоні Снікет – Деніел Гендлер
6. Марк Твен – Семюель Ленгхорн Клеменс
7. Енн Райс – Говард Аллен О'Браєн
8. Каррер, Елліс та Ектон Белл – Шарлотта, Емілі, Анна Бронте (відповідно)
9. Льюїс Керрол – Чарльз Латвідж (Лютвідж) Доджсон
10. Вольтер – Франсуа Марі Аруе

Вшановуємо пам'ять сера Артура К. Дойла: 161 рік від дня народження «батька» Шерлока Холмса 🔎

22-го травня 1859 року народився відомий шотландський і англійський письменник Артур Конан Дойл.

Сер Артур Конан Дойл походив із родини талановитого митця. Однак, хоча батько майбутнього письменника і був обдарованим, проблеми з алкоголем не дозволили йому забезпечити гідне майбутнє своїй сім’ї і власному синові. Коли Артуру було дев’ять років, більш забезпечені члени родини зголосилися сплатити за його навчання. Так розпочалася семирічна освіта хлопця в єзуїтському закритому коледжі. 1876 року Артур закінчив навчання і повернувся додому.

Завдяки своїм здібностям до письменництва, юний Артур часто збирав навколо себе багато людей, які з задоволенням слухали його історії. Але, попри наявність очевидного літературного таланту, він здобув медичну освіту і став корабельним лікарем, щоправда, не надовго. Ще студентом він видав декілька своїх оповідань і 1885 року вирішив присвятити себе виключно літературній діяльності. В той період, окрім оповідань, він написав і видав два романи, серед яких був і знаменитий «Етюд в багрових тонах» про Шерлока Холмса, який зрештою став одним із найпопулярніших літературних героїв у світовій літературі.

В період з 1899 р. по 1902 р. письменник брав участь у англо-бурській війні, за що отримав титул лицаря. Також брав участь у військових діях Першої світової війни. У другій половині 1920-х рр. постійно подорожував і паралельно продовжував свою активну публіцистичну діяльність.

Окрім знаменитого циклу творів про Шерлока Холмса, Конан Дойл залишив величезний літературний спадок. Він є автором кількох історичний романів, низки фантастичних, драматургічних, поетичних, філософських, публіцистичних та інших творів.

7-го липня 1930 р. сер Артур Конан Дойл помер від тяжкої хвороби.

До вашої уваги кілька відомих цитат із творів А. К. Дойла: