середа, 31 липня 2024 р.

Топ-5 найавтентичніших літературних персонажів жіночої статі 🙎‍♀️

Не так багато книг і фільмів можуть похвалитися по-справжньому чудовими жіночими персонажами, такими, що ніби потрапили до книги з реального життя. В літературній спільноті існує стереотип, що чоловікам важко писати про жінок. Можливо, цей стереотип і не далекий від істини. На жаль, багато жіночих персонажів є одновимірними, неавтентичними, використовуються як сюжетні ходи або ж просто відсутні. Але героїні книг, про яких йтиметься далі не такі – вони живі, цікаві, розумні й саркастичні. Вони мають недоліки та складні долі, як і жінки в реальному житті, і саме тому нам хотілося б звернути на них вашу увагу. Отже, в цьому дописі до вашої уваги добірка одних із найяскравіших, на нашу скромну думку, літературних персонажів жіночої статі.
 
🏹Катніс Евердін з книги «Голодні ігри» Сюзанни Коллінз
Головна героїня «Голодних ігор» – повстанка і руйнівниця імперії Капітолій. Створюючи Катніс Евердін, Сьюзен Коллінз вийшла за рамки стереотипів про героїнь жіночої статі у жанрі YA, тобто романів для підлітків та молоді (віком від 12 до 20 років). Катніс пройшла шлях від дівчинки-підлітка з Округу 12, яка просто намагалася прогодувати свою сім'ю, до національної героїні, яка прагне знищити корумпований уряд. Вона не зазнала якихось драматичних чи різких змін характеру, її оточення повільно змінювало її мотивацію цілком автентичним чином. Катніс дуже талановита і майстерна і завдяки цьому їй вдається стати переможницею Голодних ігор. Але Капітолію не подобається бунтарка, що порушує правила гри, і повстанські настрої, які підняла її участь в Іграх. Зрештою Катніс Евердін очолює сили опору і руйнує імперію Капітолія.
 
👱🏻‍♀️Емі Марч з книги «Маленькі жінки» Луїзи Мей Олкотт
Емі Марч – одна з тих героїнь, яких або ненавидиш або ж дуже любиш. Це найбільш суперечлива персонажка роману. Вона може бути грубою і нечутливою, але Луїза Мей Олкотт знаходить час, щоб занурити читача в причини її недоліків і змусити допомогти по-справжньому зрозуміти її мотивацію. Емі вихована, але при цьому хитра. Вона рано зрозуміла, що вміє подобатися людям, коли захоче цього, і часто користується своєю чарівністю в особистих цілях. Емі марнославна і примхлива, але при цьому вона дуже вразлива. Інколи вона робить нечесні і жорстокі вчинки, але дівчина здатна і на каяття. В її характері тісно переплетені позитивні й негативні якості, мабуть, саме це і робить її такою «справжньою».
 
🌺Елізабет Беннет з книги «Гордість та упередження» Джейн Остін
Це один з найпопулярніших жіночих образів у британській літературі. І взагалі це один з найвідоміших жіночих персонажів усіх часів. Елізабет Беннет –  розумна, турботлива, захищає свою сім'ю, а ще вона вперта і можна сказати, що вона має завищену самооцінку. Джейн Остін робить неймовірну роботу, балансуючи на межі між цинічною та піднесеною жінкою 19-го століття та м'якосердою романтичною дівчиною, яка прагне власного «довгого і щасливого життя». Елізабет вирізняється своєю незалежністю, готовністю захищати власні переконання, вільнодумством і гідністю.
 
👩💻Нора Стівенс з книги «Книголюби» Емілі Генрі
Нора Стівенс схожа на багатьох героїнь Емілі Генрі. Вона – цілеспрямований і рішучий гвинтик у машині видавничої індустрії, який закохується всупереч власним переконанням. Однак, на відміну від інших, Нора має складну (і реалістичну) травматичну передісторію, яка неодноразово стає на заваді як романтичним, так і платонічним стосункам.
 
🙎🏿‍♀️Еллі/Єва з книги «Сила» Наомі Альдерман
«Сила» – це неймовірний антиутопічний погляд на фемінізм, подібний до роману «Розповідь служниці» Марґарет Етвуд. Але на відміну від «Розповіді служниці», в якій досліджується надзвичайне примусове підкорення жінок у недалекому майбутньому, в «Силі» ставиться питання, яке хвилює як феміністок, так і жінконенависників: що сталося б, якби жінки мали таку ж владу, як і чоловіки? Еллі – молода дівчина, яка за допомогою своєї особливої сили вбиває свого названого батька-ґвалтівника. Вона йде до монастиря, де стає релігійною фігурою на ім'я Єва. Далі Еллі дізнається, як використовувати свою Силу для зцілення, і стає впливовим релігійним лідером, який пропагує матріархальну доктрину. Зрештою Еллі вбиває лідерку країни та вирішує повернути світ у кам'яний вік, щоб зруйнувати світоустрій, за якого влада належить чоловікам.

вівторок, 30 липня 2024 р.

Щороку тисячі громадян України потерпають від торгівлі людьми 😢⛓

🗓
️30 липня відзначається Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми. Цьогорічна тема Дня – «Не залишити без уваги жодну дитину в боротьбі з торгівлею людьми» 👦🏽. Цьогорічна глобальна кампанія фокусується на вразливості дітей і закликає до посилення заходів і прискорення дій, спрямованих на припинення торгівлі дітьми. На жаль, діти стають жертвами різних форм торгівлі людьми, включаючи експлуатацію на примусових роботах, примус до різних злочинних дій, жебрацтво, на додачу до цього дітей продають для незаконного усиновлення, а також діти піддаються сексуальному насильству та знущанням в Інтернеті. Згідно з даними Глобальної доповіді Управління ООН з наркотиків і злочинності (УНЗ ООН) щодо торгівлі людьми, кожна третя жертва торгівлі людьми –  дитина. «Не залишити нікого осторонь» – це ключова обіцянка Порядку денного сталого розвитку до 2030 року та Цілей сталого розвитку (ЦСР).
 
🩵💙Кампанія УНЗ ООН «Блакитне серце» підвищує обізнаність про торгівлю людьми та її вплив на суспільство в усьому світі. Кампанія спрямована на заохочення участі урядів, громадянського суспільства, корпоративного сектору та окремих осіб, щоб надихнути на активні дії та допомогти запобігти торгівлі людьми. Люди демонструють свою солідарність з жертвами торгівлі людьми та підвищують їхню впізнаваність тим, що носять на собі  символ «Блакитне Серце».
 
🇺🇦В Україні проблема торгівлі людьми особливо загострилася під час повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави 😔. Основними напрямами державної політики у сфері протидії торгівлі людьми є запобігання торгівлі людьми шляхом підвищення рівня обізнаності населення, превентивної роботи, зниження рівня вразливості населення. Фахівці стверджують, що реальні масштаби торгівлі людьми в Україні значно вищі порівняно з офіційними відомостями, адже ці злочини мають доволі високий рівень прихованості. Більшість постраждалих не володіють інформацією і з різних причин не звертаються по допомогу.
 
📢❗🚨Якщо ви чи ваші близькі та знайомі постраждали від торгівлі людьми обов’язково звертайтеся:
 
1547 – Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми
527 – Національна Гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми
112 – Служба екстреної допомоги в ЄС
102 – Поліція

пʼятниця, 26 липня 2024 р.

Конспірологія і теорія змови в літературі👁️⃤

🪬Ефективні теорії змови приваблюють людей, що дають змогу зазирнути за завісу того, як насправді влаштований світ, зберігаючи при цьому відчуття, що навіть у сучасну технологічну епоху все ще існують таємниці, недоступні розумінню більшості людей.
 
Проблема в тому, що більшість змов мають свою ціну. Віра в те, що інопланетяни контактували з людьми, може здаватися не небезпечною і такою, що не несе жодної шкоди та загрози, але припущення, що терористичні атаки були інсценуваннями чи що таємні товариства викрадають дітей, може розколювати суспільство, провокувати насильство і руйнувати відносини між людьми.
 
Поєднання безглуздого і серйозного, непереборного інтересу і відрази може зробити книги про теорії змови та конспірологію дуже цікавими і такими, від яких відірватися буде дуже важко🕵️‍♂️. До вашої уваги добірка книг на зазначену вище тему.
 
🗝 «Криве дзеркало війни. Міфи та загадки Другої світової» Леонід Сапожніков
Ця книга – не документальний детектив, але читається з не меншим зацікавленням. Її автор, український письменник, журналіст і вчений, неупереджено досліджує популярні міфи, пов’язані з історією Другої світової війни, і разом з читачем шукає істину. Автор у цій книзі підіймає такі теми, як підготовка до війни, перегравання Сталіна та Гітлера, аналізує таємну дипломатію, сперечається з концепціями В. Суворова.
 
🗝 «Небо сингулярності» Чарльз Стросс
Це дебютний роман відомого британського фантаста Чарльза Стросса, написаний на перетині hard sf та космоопери; у ньому лунають традиційні для автора теми: технологічна сингулярність, міжзоряні подорожі і колапс традиційної політики та економіки, а ще – конфлікт тоталітарної луддитської держави з бездушним прогресорством.
У болоті захланної провінційної вулички лежить і цвірінчить телефон. Якщо відповісти на його дзвінок, то можна задешево сповнити усі свої бажання. Два такі телефони дивина, десяток морока для місцевої жандармерії, сотня заколот анархістів… А якщо таких телефонів тисячі? А якщо їхнє пілікання це набат старого світу? А якщо цей набат іще й не відомо за ким: ретроградами і темним людом? Новоспеченими любителями апгрейдів та революцій? Чи за цілим суспільним устроєм і, можливо, життям у радіусі кількох десятків світлових років?
 
🗝 «Маятник Фуко» Умберто Еко
Це історико-детективно-філософсько-пародійний роман. Назва твору походить від фізичного досліду, проведеного вченим Леоном Фуко 1851 року, який за допомогою маятника довів, що Земля обертається навколо своєї осі.
...До редакції міланського видавництва «Ґарамон», де працюють три інтелектуали з енциклопедичними знаннями – Казобон, Якопо Бельбо та Діоталлеві, полковник у відставці Арденті приносить рукопис своєї книги, у якій він начебто розкрив таємницю ордену тамплієрів. Наступного дня Арденті зникає за загадкових обставин, і трійця працівників видавництва вирішує відродити «задум» – справжню історію ордену тамплієрів, а також визначити їхню місію. В результаті виходить, що усі визначні події в історії Європи так чи інакше пов'язані з реалізацією «задуму» тамплієрів. Автор, перелицьовуючи історію, показує, на що здатні люди заради ідеї, а також на що може перетворитися бажання людини пізнати сенс буття.
 
🗝 «Опіум дурнів: нарис про теорії змови» Руді Рейхштадт
Руді Рейхштадт – французький політолог, який 2007 року створив окремий веб-сайт, присвячений викриттю конспірологічних теорій. У своїй книзі Рейхштадт всебічно описує феномен «теорій змови» та їхніх прибічників, розкриває внутрішню логіку конспірологічного мислення, описує найпоширеніші технічні прийоми, що їх використовують у створенні «теорій змови». Автор книги розглядає конспірологію та поширення «теорій змови» як суспільно небезпечну, підривну діяльність, яку часто використовують у своїх політичних цілях вороги західних демократій. На думку автора книги, поблажливе ставлення до конспірології як не зовсім коректного кроку «на правильному шляху» є прикрою помилкою, якої, втім, припускаються чимало політиків, аналітиків та ЗМІ.
 
🗝 «Втрачений символ» Ден Браун
У цій книзі автор підіймає, здавалося б, банальну тематику масонства, розглядає її символістику, розглядає інтригу впливу даної організації на американські інституції.
Роберта Ленґдона, символознавця з Гарварду, терміново запрошують прочитати лекцію в будинку Капітолія у Вашинґтоні. Але замість вишуканої публіки професор знаходить п’ять таємничих символів, витатуйованих на відрізаній руці його наставника – масона Пітера Соломона. Ленґдон опиняється в центрі подій за лаштунками одного з найвпливовіших міст Америки. Усе, що здавалося знайомим, перетворилося на сповнений тіней таємний світ, у якому масонські секрети та доти невідомі одкровення неначе ведуть до однієї надзвичайної та неможливої правди. Інколи потрібно змінити лише кут зору, щоб побачити світло.

вівторок, 23 липня 2024 р.

5 приголомшливих книг, де тварини – головні герої

Книги про тварин
це чудово, а книжки, де вони є головними героями, це ще прекрасніше. Читайте далі, щоб дізнатися більше.՞՞
 
На жаль, ми можемо лише здогадуватися, про що думають брати наші менші, але так ще цікавіше, чи не так? Читати книги, в яких протагоністами є тварини, це дуже-дуже цікаво. Такі книги особливі. В цьому дописі до вашої уваги добірка книг, де головні герої це тварини. ^••^
 
1. «Чорний Красень» Анна Сьюел
Книга розповідає про породистого, вихованого, покірливого й вірного коня Чорного Красеня, який переходить від власника до власника у вікторіанську епоху в Лондоні. Він здобуває новий досвід і зустрічає нових друзів. Герой розповідає про своє життя, починаючи від безтурботного дитинства маленького нетямущого лошатка і до зрілого віку, коли, зазнавши за довгі роки служіння людям і добра, і кривд від різних господарів, зрештою знаходить своє щастя. Оскільки всі події показані очима коня, читачеві легше зрозуміти цих благородних тварин, перейнятися їхньою долею. Книга викликає співчуття до кожної живої істоти, вчить милосердя й любові не лише до тварин, а й до людей.
 
2. «Пригоди мишеняти Десперо» К. ДіКамілло 🐭
У мишачому сімействі, що живе в старовинному королівському замку, народилося мишеня на ім’я Десперо. На відміну від своїх родичів, він мав хоробре і шляхетне серце, а ще любив читати казки і слухати музику. Якось він побачив принцесу Горошинку і закохався в неї. А коли підступні щури хитрістю заманили принцесу в похмуре й небезпечне підземелля, Десперо, немов лицар в осяйних обладунках, урятував її від неминучої загибелі.
 
3. «Редволл» Браян Жак 🐀
Ласкаво просимо до абатства Редволл. За його величезними дверима лагідні мишенята живуть у мирі та спокої, допомагаючи тим, хто цього потребує, і влаштовуючи грандіозні бенкети на честь великих і добрих мешканців Мохоцвітного лісу. Але ззовні насувається серйозна загроза. Армія злих щурів на чолі зі злим воєначальником вже в дорозі. Ходять чутки, що Клуні, одноокий щур, і його жахлива орда збираються захопити абатство Редволл. Маттіас –  просто маленьке мишеня, але він знає, що для того, аби втримати щурів на відстані, знадобиться щось більше, ніж каміння та стріли завбільшки з мишу. Заручившись підтримкою войовничого зайця, диких горобців і запеклих горностаїв, Маттіас вирушає на захист своєї свободи, друзів і абатства, яке він називає домом. Матіас повинен піднятися і дати відсіч ворогу.
 
4. «Колгосп тварин» Джордж Орвелл 🐷 🐮
У казковій повісті «Колгосп тварин» в алегоричній формі автор розповідає про часи становлення СРСР. Зокрема, тут ідеться про революцію 1917 року, про брехливі обіцянки, що «земля селянам, а заводи робітникам», розповідається про розкуркулення, примусові переселення, репресії, розстріли і про мільйони замордованих у сталінських концтаборах. От лише замість людей герої цієї повісті тварини. Але чи так вже вони різняться між собою?
 
5. «Ніч у самотньому жовтні» Роджер Желязни 🐕‍🦺
Цей неймовірний роман неможливо просто читати: ним потрібно дихати. Кожна його сторінка пахне осінніми дощами й опалим листям, древньою магією і… не менш древніми страхами. Зрештою, це не звичайний роман, а радше жовтневий щоденник сторожового пса на ймення Нюх, який спільно зі своїм господарем Джеком, а також з іншими друзями й недругами та їхніми сумнозвісними господарями бере участь у Великій Грі, що відбувається місячної ночі на Гелловін. І не дай боже в цій Грі програти, бо долі переможених не позаздриш.
Хоча ми не можемо по-справжньому зазирнути в голову тварин, все одно цікаво дізнатися про їхню думку хоча б із книг. І пам’ятаймо, що тварини – наші найкраші друзі, тож ніколи не ображаймо їх!

неділя, 14 липня 2024 р.

Дитячий бестселер Всеволода Нестайка екранізують 📘 🎬

Видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га» повідомило, що перший український дитячий бестселер «Тореадори з Васюківки» екранізують.
 
Стрічку знімуть українські режисери Роман Краснощок та Антон Чистяков. Як сказали самі режисери, вони обидва є великими шанувальниками книжки з дитинства і їм завжди хотілося побачити улюблений твір на екрані. От тепер їхня мрія нарешті здійсниться 😊 До слова, спроби екранізувати книжку вже були в минулому, однак радянська цензура не дозволила ці спроби довести до їхнього логічного завершення. Щоправда, 1965 року за мотивами одного з епізодів твору все ж було знято короткометражний фільм. Сподіваємося, що тепер ніяких перепон не буде і за популярним твором В. Нестайка вийде крута сучасна стрічка 🤞.
 
🕮📝 «Торе­а­дори з Васюківки» – трилогія українського письменника Всеволода Нестайка, написана у 1963-1970 роках. Це просто неперевершена пригодницька повість для дітей – неймовірно захоплива й цікава. Повість складається з трьох частин і спершу видавалася як окремі розповіді: «Пригоди Робінзона Кукурудзо», «Незнайомець із тринадцятої квартири» та «Таємниця трьох невідомих». Головні герої «Тореадорів з Васюківки» — це прості школярі Ява Рень і Павлуша Завгородній, які понад усе бажають стати відомими на весь світ. Для цього вони намагаються спіймати іноземного шпигуна в селі, підкорити Київ і навіть стати справжніми тореадорами. Чи вдасться це їм, чи ні?
 
👉Цікаво, що 2004 року Всеволод Нестайко зробив нову редакцію свого популярного твору, додавши нові епізоди і вилучивши ідеологічні радянські нашарування й деякі застарілі незрозумілі сучасному читачеві деталі.
 
Що ж, чекатимемо з нетерпінням на фільм, а поки нумо перечитувати цю прекрасну українську класику – читайте з дітьми та й самі завдяки книзі поверніться подумки в безтурботне дитинство 😉.

четвер, 11 липня 2024 р.

5 книг, які допоможуть подолати депресію ❤️‍🩹 🌸

Депресія – це дуже серйозний розлад психічного здоров'я, який може позбавити вас радості, відчуття власної значущості та мети. Психотерапевти кажуть, що всупереч поширеній думці, навіть люди, які, здається, «мають усе» і є досить успішними за суспільними стандартами, не обов'язково застраховані від депресії
😔.
 
Завжди важливо зрозуміти, в чому причина виникнення депресії, а вже потім шукати способи, що допоможуть подолати стрес, смуток і розчарування. Звісно, за можливості при депресії необхідно звертатися до психолога чи психотерапевта, однак багато людей не мають доступу до необхідного лікування, і навіть ті, хто має, можуть бути не готові зробити цей крок –  звернутися за допомогою до психіатра. В будь-якому разі страждати мовчки, на самоті з собою не потрібно. Вірте чи ні, але, психотерапевти стверджують,  що читання може бути потужним інструментом у боротьбі з депресією: правильно підібрані книги можуть не лише допомогти вам навчитися технік подолання проблеми, але й нормалізувати ваші переживання, зняти стрес чи полегшити біль📚🙂. Насправді бібліотерапія, чи практика використання книг для лікування психічних розладів, була впроваджена лікарями. У цьому дописі до вашої уваги топ-5 книг, які допоможуть подолати депресію чи принаймні полегшити свій психологічний стан
 
📗 «Почувайся добре. Нова терапія настрою» Девід Д. Бернс
Якщо ви почуваєтеся невдахою, а новий день приносить лише нові неприємності та безвихідь, якщо хочете втекти від проблем, знайте: ці почуттяпередвісники депресії. Та це не привід панікувати. Якщо ви скористаєтеся методикою лікаря Девіда Бернса – суперфахівця з когнітивно-поведінкової терапії, депресія вас не здолає. Діагностика власного настрою перший крок до одужання. Цю книгу називають «найпопулярнішим посібником з самодопомоги» для людей, які борються з депресією.
 
📗 «У пастці депресії. Як подолати тривожність і радіти життю» Алекс Корб
Депресія – це не просто поганий настрій. Там, де мала бути якась емоція, люди з депресією часто відчувають порожнечу. Те, що колись дарувало задоволення, більше не тішить. Все здається складним, і ніщо не варте зусиль. Найгірше, що депресія не просто тягне на дно, а й міцно утримує там. Проблема полягає у фізіології та взаємодії елементів нервової системи. У цій книзі автор пояснює, чому мозок занурюється у низхідну спіраль депресії, а також описує, як можна вплинути на активність різних нейронних ланцюгів та подолати депресію, змінивши спосіб життя. Науковий підхід Корба до самодопомоги розширює можливості читачів, озброюючи їх конкретними знаннями про те, як працює їхній мозок. Він пояснює, що депресивні люди не зламані – їхній мозок просто працює по-іншому, і за допомогою інструментів для перепрограмування нашого мислення ми можемо досягти реальних змін на шляху до щастя.
 
📗 «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» Марк Лівін, Ілля Полудьонний
У цій книзі журналіст Марк Лівін і психотерапевт Ілля Полудьонний простими словами розповідають про емоції та почуття. Вони вчать розшифровувати повідомлення, що приходять у чат із самим собою: «Ти вже кілька днів сумуєш. Зверни на це увагу». Або: «Здається, ти заздриш другові, який знайшов нову роботу. Може, тобі теж час щось змінити?». Книжка складається з 20 розділів. Кожен присвячується окремому почуттю чи емоції: злості, заздрості, образі, сорому, самотності тощо. Цю книгу варто прочитати всім, хто бажає краще зрозуміти себе та навчитись швидко адаптуватися до життєвих ситуацій. Автори популярно викладають теорію, пояснюють теми на прикладах із власного життя, діляться вправами для пропрацювання. А ще багато говорять про нинішні реалії.
 
📗 «Їжа для ментального здоров'я» Ума Найду
Авторка цієї книжки схиляє читача до такої думки: шлях до ментально здорового життя лежить через шлунок і кишківник. Невже завдяки раціону можна подолати депресію і тривожність? Який зв’язок між їжею і настроєм? Чому кишківник називають «другим мозком» і коли він «засмучений»? Який зв’язок між салямі й біполярним розладом? Що їсти, коли дошкуляють втома й безсоння? Як вплинути на стрес за допомогою меню? Ума Найду аналізує найсучасніші дослідження і пропонує варіанти, як позбутися різних ментальних проблем. Книжка сподобається всім, хто бажає не лише познайомитись із надзвичайно цікавою галуззю харчової психіатрії, а й отримати поради стосовно того, як використати харчування і максимально збільшити дивовижну силу свого мозку.
 
📗 «Людина в пошуках справжнього сенсу» Віктор Франкл
У цій книзі відомий психіатр Віктор Франкл розповідає приголомшливу історію свого виживання у концтаборі, де зазнав нестерпного голоду та знущань, бачив справжні жахи й весь час знаходився на межі смерті. У цьому гнітючому середовищі, сповненого страху, автор знайшов не лише фізичні, а й духовні сили, аби залишитися в здоровому глузді. Спостерігаючи за власною поведінкою й поведінкою інших в’язнів, Франкл визначив ключові принципи, що дозволяли зберегти розум і віднайти бодай якийсь сенс жити далі. Ця книжка не лише розкриває страхітливі реалії концтабору, але й стає невичерпним джерелом натхнення для мільйонів читачів, спонукаючи їх до пошуку власного сенсу буття. Автор вважає наявність сенсу невіддільною частиною людського життя й доводить, що його знаходження надає сили для подолання будь-яких труднощів.

середа, 10 липня 2024 р.

Спільними зусиллями проводимо приємні та корисні активності для дітей ВПО 👧 👦 🙌

Днями бібліотека естетичного виховання імені Олександра Довженка для дорослих та бібліотека для дорослих №13 представляли команду Солом’янських бібліотек під час важливого благодійного заходу, організованого для діток внутрішньо переміщених осіб. Захід пройшов у Територіальному центрі соціального обслуговування населення Солом’янського району міста Києва.
 
Захід був сповнений різних приємних активностей – майстер-класів, ігор, співів та ін. Зокрема бібліотеки Солом’янки провели для діточок майстер-класи з виготовлення різних гарних поробок 👐 🎀. Дітки завзято і натхненно брали участь у майстер-класах та інших активностях і ми щиро сподіваємося, що це принесло їм задоволення, адже в реаліях регулярних обстрілів, вимушених переміщень та інших труднощів, з якими доводиться стикатися маленьким українцям, позитивні емоції та приємні заняття є надзвичайно важливими. Ми всі разом маємо докладати максимум зусиль, щоб дарувати дітям  радість навіть у таких важких умовах 💛.
 
Окрім майстер-класів ми також активно розповідали діткам про бібліотеки та про книги і сподіваємося, що нам вдалося викликати інтерес малечі до наших закладів і до читання в цілому, і що в майбутньому вони стануть нашими користувачами 📘 🏫 🙇‍♂️.

субота, 6 липня 2024 р.

«Якщо любов – найкраща частина життя, то поцілунок – найкраща частина любові»

6 липня відзначається Всесвітній день поцілунку
💋ྀིྀི. Це свято затверджене досить поважною міжнародною організацією – Організацією Об’єднаних Націй. Отже, обов’язково подаруйте в цей день поцілунки тим, хто Вам небайдужий – своїм коханим, діткам, друзям, батькам.
 
Скільки людей живе на світі, стільки і видів поцілунків існує – це справа дуже індивідуальна 😊 День поцілунку було встановлено 2006 року, щоб відзначити важливість цього приємного заняття і підкреслити роль, яку воно відіграє в культурах по всьому світу. А ще День поцілунку це чудова нагода для тих, хто не наважується поцілувати об’єкт своєї симпатії, нарешті наважитися і зробити це 😉.
 
🪶Трохи історії
Прекрасне свято поцілунку вперше з’явилося у Великобританії в кінці XIX століття. У ті далекі часи на березі туманного Альбіону, враховуючи важливість цього явища, як одного з неповторних і високих проявів любові, вирішили, що поцілунок просто зобов’язаний мати своє власне свято. Офіційним міжнародним святом цей День став значно пізніше.
 
На честь Міжнародного дня поцілунків по всьому світу організовуються заходи для тих, у кого є кохані, і тих, хто їх шукає, та й взагалі для всіх, хто любить цілуватися.
 
👉З нагоди цього чудового свята до вашої уваги деякі цікаві факти про поцілунки :