пʼятниця, 26 липня 2024 р.

Конспірологія і теорія змови в літературі👁️⃤

🪬Ефективні теорії змови приваблюють людей, що дають змогу зазирнути за завісу того, як насправді влаштований світ, зберігаючи при цьому відчуття, що навіть у сучасну технологічну епоху все ще існують таємниці, недоступні розумінню більшості людей.
 
Проблема в тому, що більшість змов мають свою ціну. Віра в те, що інопланетяни контактували з людьми, може здаватися не небезпечною і такою, що не несе жодної шкоди та загрози, але припущення, що терористичні атаки були інсценуваннями чи що таємні товариства викрадають дітей, може розколювати суспільство, провокувати насильство і руйнувати відносини між людьми.
 
Поєднання безглуздого і серйозного, непереборного інтересу і відрази може зробити книги про теорії змови та конспірологію дуже цікавими і такими, від яких відірватися буде дуже важко🕵️‍♂️. До вашої уваги добірка книг на зазначену вище тему.
 
🗝 «Криве дзеркало війни. Міфи та загадки Другої світової» Леонід Сапожніков
Ця книга – не документальний детектив, але читається з не меншим зацікавленням. Її автор, український письменник, журналіст і вчений, неупереджено досліджує популярні міфи, пов’язані з історією Другої світової війни, і разом з читачем шукає істину. Автор у цій книзі підіймає такі теми, як підготовка до війни, перегравання Сталіна та Гітлера, аналізує таємну дипломатію, сперечається з концепціями В. Суворова.
 
🗝 «Небо сингулярності» Чарльз Стросс
Це дебютний роман відомого британського фантаста Чарльза Стросса, написаний на перетині hard sf та космоопери; у ньому лунають традиційні для автора теми: технологічна сингулярність, міжзоряні подорожі і колапс традиційної політики та економіки, а ще – конфлікт тоталітарної луддитської держави з бездушним прогресорством.
У болоті захланної провінційної вулички лежить і цвірінчить телефон. Якщо відповісти на його дзвінок, то можна задешево сповнити усі свої бажання. Два такі телефони дивина, десяток морока для місцевої жандармерії, сотня заколот анархістів… А якщо таких телефонів тисячі? А якщо їхнє пілікання це набат старого світу? А якщо цей набат іще й не відомо за ким: ретроградами і темним людом? Новоспеченими любителями апгрейдів та революцій? Чи за цілим суспільним устроєм і, можливо, життям у радіусі кількох десятків світлових років?
 
🗝 «Маятник Фуко» Умберто Еко
Це історико-детективно-філософсько-пародійний роман. Назва твору походить від фізичного досліду, проведеного вченим Леоном Фуко 1851 року, який за допомогою маятника довів, що Земля обертається навколо своєї осі.
...До редакції міланського видавництва «Ґарамон», де працюють три інтелектуали з енциклопедичними знаннями – Казобон, Якопо Бельбо та Діоталлеві, полковник у відставці Арденті приносить рукопис своєї книги, у якій він начебто розкрив таємницю ордену тамплієрів. Наступного дня Арденті зникає за загадкових обставин, і трійця працівників видавництва вирішує відродити «задум» – справжню історію ордену тамплієрів, а також визначити їхню місію. В результаті виходить, що усі визначні події в історії Європи так чи інакше пов'язані з реалізацією «задуму» тамплієрів. Автор, перелицьовуючи історію, показує, на що здатні люди заради ідеї, а також на що може перетворитися бажання людини пізнати сенс буття.
 
🗝 «Опіум дурнів: нарис про теорії змови» Руді Рейхштадт
Руді Рейхштадт – французький політолог, який 2007 року створив окремий веб-сайт, присвячений викриттю конспірологічних теорій. У своїй книзі Рейхштадт всебічно описує феномен «теорій змови» та їхніх прибічників, розкриває внутрішню логіку конспірологічного мислення, описує найпоширеніші технічні прийоми, що їх використовують у створенні «теорій змови». Автор книги розглядає конспірологію та поширення «теорій змови» як суспільно небезпечну, підривну діяльність, яку часто використовують у своїх політичних цілях вороги західних демократій. На думку автора книги, поблажливе ставлення до конспірології як не зовсім коректного кроку «на правильному шляху» є прикрою помилкою, якої, втім, припускаються чимало політиків, аналітиків та ЗМІ.
 
🗝 «Втрачений символ» Ден Браун
У цій книзі автор підіймає, здавалося б, банальну тематику масонства, розглядає її символістику, розглядає інтригу впливу даної організації на американські інституції.
Роберта Ленґдона, символознавця з Гарварду, терміново запрошують прочитати лекцію в будинку Капітолія у Вашинґтоні. Але замість вишуканої публіки професор знаходить п’ять таємничих символів, витатуйованих на відрізаній руці його наставника – масона Пітера Соломона. Ленґдон опиняється в центрі подій за лаштунками одного з найвпливовіших міст Америки. Усе, що здавалося знайомим, перетворилося на сповнений тіней таємний світ, у якому масонські секрети та доти невідомі одкровення неначе ведуть до однієї надзвичайної та неможливої правди. Інколи потрібно змінити лише кут зору, щоб побачити світло.

Немає коментарів:

Дописати коментар