середа, 7 лютого 2024 р.

Чарльз Дікенс – найпопулярніший автор вікторіанської Англії

7 лютого виповнюється 212 років від дня народження Чарльза Дікенса – улюбленого письменника самої королеви Вікторії. Він був письменником, журналістом, редактором, есеїстом і публіцистом, який написав улюблені класичні твори «Пригоди Олівера Твіста», «Різдвяна пісня в прозі», «Великі сподівання» та інші.
 
Спочатку його книжки виходили щомісячними серійними частинами (фейлетонами), що стало непоганим джерелом доходу. Дитинство майбутнього письменника було непростим – бідність, життя без батьків у чужих людей, важка праця. Та усі ці події в подальшому вплинули на його прекрасну творчість і, можливо, якоюсь мірою завдяки негараздам, пережитим Дікенсом у ранні роки життя, книжки його такі захопливі.
 
Загалом Чарльз Дікенс написав півтора десятка романів, у тому числі «Ніколас Ніклбі», «Домбі й син», «Девід Коперфільд» і «Повість про двоє міст». Його твори створили чіткий портрет бідних людей і робітничого класу вікторіанської епохи; з особливою теплотою і співчуттям писав про бідних дітей. Твори письменника пронизані дотепністю, що вплинуло на оригінальність національного характеру і способу мислення, відомого у світі як «англійський гумор». Дікенс вважається одним із найвидатніших і найвпливовіших письменників 19 століття.
 
До вашої уваги добірка цікавих цитат письменника:
 
«Працьовитість – душа будь-якої справи й запорука добробуту.»
 
«Жива людина без розуму – гірше, ніж мрець.»
 
«У цьому світі користь приносить кожен, хто полегшує тягар іншої людини.»
 
«Нема на світі такого пагорба, вершини якого завзяття врешті-решт не досягне.»
 
«Немає на світі обману гірше, ніж самообман.»
 
«Правда завжди відважна.»
 
«Хоч би хто виховував дітей, вони у своєму маленькому світі нічим так боляче не переймаються, нічого так боляче не відчувають, як кривду. Нехай це буде мала кривда, але ж і дитина мала, і світ її малий, і коник-гойдалка для неї не менш дорогий, ніж для дорослого ставний ірландський кінь-скакун.»
 
«Сльози – дощ, який змиває земний пил, що покриває наші зашкарублі серця.»
 
«Життя нам дано з неодмінною умовою захищати його до останньої хвилини.»
 
«У кожного мандрівника є власний дім, і він вчиться цінувати його більше з кожною мандрівкою.»
 
«І хоча батьківщина це тільки ім'я, тільки слово, – воно сильне, сильніше за наймогутніші заклинання чарівника, яким коряться духи.»
 
«Я ніколи б не зміг досягти того, чого досяг, без звички до пунктуальності та порядку, без старанності та без рішучості повністю зосередитись на одній меті.»

Немає коментарів:

Дописати коментар