вівторок, 3 травня 2022 р.

Чотири вагомих причини відкласти телефон і відкрити хорошу книгу

У вісімнадцятому столітті есеїсти Джозеф Едісон і сер Річард Стіл написали: «Читання для розуму – те ж саме, що фізичні вправи для тіла». Минуло кілька століть, а ця цитата залишається дуже актуальною і нині. Дослідження, проведені протягом останніх кількох десятиліть, довели велику користь читання.
 
Читання хорошої книги це не тільки приємне заняття, це також позитивний вплив на ваше психічне й емоційне здоров’я.
 
Доведено, що читання зменшує стрес і сприяє розслабленню
 
Читання книг, особливо художньої літератури, повністю залучає розум і уяву. Доведено, що будь-яка діяльність, що має медитативні якості, під час якої мозок повністю зосереджений на одному завданні, зменшує стрес і сприяє розслабленню. Під час дослідження, проведеного Університетом Сассекса, люди, які читали лише шість хвилин, демонстрували повільнішу частоту серцевих скорочень, меншу напругу м’язів і зниження рівня стресу. Доктор Девід Льюїс, нейробіолог, який проводив дослідження, стверджує, що читання – це більше, ніж просто відволікання, це активне залучення уяви, оскільки слова на друкованій сторінці стимулюють креативність і сприяють тому, що людина входить у стан зміненої свідомості. Поринути у зміст хорошої книги – це дійсно найкращий спосіб розслабитися.
 
Читання сприяє протидії зниженню розумового розвитку і хворобі Альцгеймера
 
Дослідження науковців доводять, що читання сприяє  хорошому стану здоров’я мозку в похилому віці. У людей, які протягом усього життя регулярно читали, з віком спостерігалися вищі показники розумових здібностей. Ті люди, які читали рідше протягом усього життя, відчували спад розумової діяльності. Також вченими виявлено позитивний зв’язок між читанням і зниженням ймовірності розвитку хвороби Альцгеймера. Як і серце, мозок є м’язом, про який потрібно піклуватися, щоб функціонувати на повну потужність протягом усього життя.
 
Лікарі призначають читання як терапію при певних психічних розладах
 
Читання книг із саморозвитку виявилося ефективним методом протидії розвитку психічних захворювань. У Великобританії лікарі застосовують бібліотерапію, або лікування за допомогою книг, для допомоги пацієнтам із психічними розладами. Лікарі прописували пацієнтові читання як обов’язкову частину терапії при тривозі і депресії.
 
Люди, які часто читають, більш чуйні
 
Читання може допомагати людям ставати більш чуйними та підвищити їхню самосвідомість. Зокрема, читання художньої літератури може покращити розуміння інших людей, а також покращувати стосунки. Коли читачі захоплюються сюжетною лінією, вони співпереживають персонажам. Це покращує розуміння поведінки інших людей. Крім того, коли читачі обирають романи, дія яких відбувається в місцях з культурами, відмінними від їхньої власної, вони ще більше розвивають усвідомлення різноманітних людських популяцій і точок зору.
 
Читання – це справді велика сила. Читання допомагає ставати добрішими, розумнішими і здоровішими. Тож читаймо!

Немає коментарів:

Дописати коментар