понеділок, 30 вересня 2019 р.

Вітаємо із Всеукраїнським Днем бібліотек! 🌹

30 вересня в Україні традиційно відзначається Всеукраїнський день бібліотек, який було засновано 14 травня 1998 р. на підставі Указу Президента України «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек».

Бібліотекар – це дуже древня професія, яка з’явилася понад чотири з половиною тисячі років тому. Першими бібліотекарями були писці, які збирали глиняні таблички. Цікаво, що у стародавні часи це була виключно чоловіча професія, тоді як в наші часи переважна більшість (близько 90%) бібліотекарів – це жінки.

Що ж входить до обов’язків бібліотекарів? Якщо хтось гадає, що бібліотекар цілісінькими днями сидить собі спокійно за столом і у тихій обстановці читає улюблені книжки, він глибоко помиляється. Бібліотекарі завжди мали багато роботи. Раніше, поки не було інтернету, з усіма своїми запитаннями люди йшли саме до бібліотек, вважаючи що бібліотекарі обов’язково мають знати відповіді на ці запитання – ну а як же інакше? 😊 У бібліотеках величезна кількість людей і навчалася, і працювала, і дозвілля проводила. Так було раніше. А чим же займаються бібліотеки та їхні співробітники сьогодні?

В епоху Google будь-яке своє запитання можна ввести у пошуковик і отримати на нього розгорнуту відповідь за лічені секунди, не виходячи з дому. Більшість книжок можна завантажити з інтернету і почитати з екрана свого гаджета. Так навіщо ж кудись іти? Так можуть думати деякі люди, але насправді бібліотеки і зараз залишаються вкрай важливими для величезної кількості людей різного віку. Студенти часто тільки у бібліотеках можуть знайти рідкісні наукові праці; старше покоління йде до бібліотек, не тільки щоб почитати, але і щоб поспілкуватися, про щось порадитися; ну а для юного покоління бібліотеки стають тим місцем, в якому вони близько знайомляться з книжками та літературою, вчаться дбайливо ставитися до книг, але це далеко не все… В наш час бібліотека стає справжнім осередком різноманітних культурних заходів – в першу чергу для дітей. У бібліотеці проходять і тематичні свята, і зустрічі з письменниками та поетами, і виставки, і майстер-класи, і пізнавально-розвиваючі ігри, квести, конкурси і т. д.
Саме враховуючи великий внесок бібліотек у розвиток української освіти, науки та культури, необхідність подальшого підвищення їх ролі у житті нашого суспільства 1998 року і було засновано Всеукраїнський день бібліотек.

Робота в бібліотеці – це не тільки видача та приймання книжок. Бібліотекар – це хранитель книг у прямому та переносному сенсі. Бібліотекарю відомі класифікації книжок, складання бібліографічних довідників і каталогів. Бібліотекар досконало знає, в яких умовах мають зберігатися книги, особливо давні екземпляри, аудіо та відеозаписи. Бібліотекар вміє відремонтувати книжку, яка зносилася.

Сучасний бібліотекар добре розбирається в сучасних технологіях: володіє комп’ютером, різними видами оргтехніки, фото- та відеоапаратурою. Бібліотекар сьогодення – це хороший організатор, менеджер, вихователь, який до того ж повинен вміти і зацікавити, і розважити.
Дуже важливо для бібліотекаря добре вміти  спілкуватися з людьми, розуміти їх, щоб правильно підібрати користувачеві книжку, яка точно припаде йому до смаку.  

Бібліотеки Солом’янки мають величезний загальний книжковий фонд, наші співробітники радо відчиняють двері для усіх відвідувачів і завжди готові порадити і допомогти, але крім цього ми регулярно проводимо різні культурні заходи, тож обов’язково приходьте до бібліотек – нам є, що вам запропонувати 😏

Усіх працівників бібліотек вітаємо із професійним святом! Бажаємо успіхів у роботі та привітних і вдячних користувачів!

Немає коментарів:

Дописати коментар