Сторінки

четвер, 11 липня 2024 р.

5 книг, які допоможуть подолати депресію ❤️‍🩹 🌸

Депресія – це дуже серйозний розлад психічного здоров'я, який може позбавити вас радості, відчуття власної значущості та мети. Психотерапевти кажуть, що всупереч поширеній думці, навіть люди, які, здається, «мають усе» і є досить успішними за суспільними стандартами, не обов'язково застраховані від депресії
😔.
 
Завжди важливо зрозуміти, в чому причина виникнення депресії, а вже потім шукати способи, що допоможуть подолати стрес, смуток і розчарування. Звісно, за можливості при депресії необхідно звертатися до психолога чи психотерапевта, однак багато людей не мають доступу до необхідного лікування, і навіть ті, хто має, можуть бути не готові зробити цей крок –  звернутися за допомогою до психіатра. В будь-якому разі страждати мовчки, на самоті з собою не потрібно. Вірте чи ні, але, психотерапевти стверджують,  що читання може бути потужним інструментом у боротьбі з депресією: правильно підібрані книги можуть не лише допомогти вам навчитися технік подолання проблеми, але й нормалізувати ваші переживання, зняти стрес чи полегшити біль📚🙂. Насправді бібліотерапія, чи практика використання книг для лікування психічних розладів, була впроваджена лікарями. У цьому дописі до вашої уваги топ-5 книг, які допоможуть подолати депресію чи принаймні полегшити свій психологічний стан
 
📗 «Почувайся добре. Нова терапія настрою» Девід Д. Бернс
Якщо ви почуваєтеся невдахою, а новий день приносить лише нові неприємності та безвихідь, якщо хочете втекти від проблем, знайте: ці почуттяпередвісники депресії. Та це не привід панікувати. Якщо ви скористаєтеся методикою лікаря Девіда Бернса – суперфахівця з когнітивно-поведінкової терапії, депресія вас не здолає. Діагностика власного настрою перший крок до одужання. Цю книгу називають «найпопулярнішим посібником з самодопомоги» для людей, які борються з депресією.
 
📗 «У пастці депресії. Як подолати тривожність і радіти життю» Алекс Корб
Депресія – це не просто поганий настрій. Там, де мала бути якась емоція, люди з депресією часто відчувають порожнечу. Те, що колись дарувало задоволення, більше не тішить. Все здається складним, і ніщо не варте зусиль. Найгірше, що депресія не просто тягне на дно, а й міцно утримує там. Проблема полягає у фізіології та взаємодії елементів нервової системи. У цій книзі автор пояснює, чому мозок занурюється у низхідну спіраль депресії, а також описує, як можна вплинути на активність різних нейронних ланцюгів та подолати депресію, змінивши спосіб життя. Науковий підхід Корба до самодопомоги розширює можливості читачів, озброюючи їх конкретними знаннями про те, як працює їхній мозок. Він пояснює, що депресивні люди не зламані – їхній мозок просто працює по-іншому, і за допомогою інструментів для перепрограмування нашого мислення ми можемо досягти реальних змін на шляху до щастя.
 
📗 «Простими словами. Як розібратися у своїх емоціях» Марк Лівін, Ілля Полудьонний
У цій книзі журналіст Марк Лівін і психотерапевт Ілля Полудьонний простими словами розповідають про емоції та почуття. Вони вчать розшифровувати повідомлення, що приходять у чат із самим собою: «Ти вже кілька днів сумуєш. Зверни на це увагу». Або: «Здається, ти заздриш другові, який знайшов нову роботу. Може, тобі теж час щось змінити?». Книжка складається з 20 розділів. Кожен присвячується окремому почуттю чи емоції: злості, заздрості, образі, сорому, самотності тощо. Цю книгу варто прочитати всім, хто бажає краще зрозуміти себе та навчитись швидко адаптуватися до життєвих ситуацій. Автори популярно викладають теорію, пояснюють теми на прикладах із власного життя, діляться вправами для пропрацювання. А ще багато говорять про нинішні реалії.
 
📗 «Їжа для ментального здоров'я» Ума Найду
Авторка цієї книжки схиляє читача до такої думки: шлях до ментально здорового життя лежить через шлунок і кишківник. Невже завдяки раціону можна подолати депресію і тривожність? Який зв’язок між їжею і настроєм? Чому кишківник називають «другим мозком» і коли він «засмучений»? Який зв’язок між салямі й біполярним розладом? Що їсти, коли дошкуляють втома й безсоння? Як вплинути на стрес за допомогою меню? Ума Найду аналізує найсучасніші дослідження і пропонує варіанти, як позбутися різних ментальних проблем. Книжка сподобається всім, хто бажає не лише познайомитись із надзвичайно цікавою галуззю харчової психіатрії, а й отримати поради стосовно того, як використати харчування і максимально збільшити дивовижну силу свого мозку.
 
📗 «Людина в пошуках справжнього сенсу» Віктор Франкл
У цій книзі відомий психіатр Віктор Франкл розповідає приголомшливу історію свого виживання у концтаборі, де зазнав нестерпного голоду та знущань, бачив справжні жахи й весь час знаходився на межі смерті. У цьому гнітючому середовищі, сповненого страху, автор знайшов не лише фізичні, а й духовні сили, аби залишитися в здоровому глузді. Спостерігаючи за власною поведінкою й поведінкою інших в’язнів, Франкл визначив ключові принципи, що дозволяли зберегти розум і віднайти бодай якийсь сенс жити далі. Ця книжка не лише розкриває страхітливі реалії концтабору, але й стає невичерпним джерелом натхнення для мільйонів читачів, спонукаючи їх до пошуку власного сенсу буття. Автор вважає наявність сенсу невіддільною частиною людського життя й доводить, що його знаходження надає сили для подолання будь-яких труднощів.

Немає коментарів:

Дописати коментар