Сторінки

середа, 31 липня 2024 р.

Топ-5 найавтентичніших літературних персонажів жіночої статі 🙎‍♀️

Не так багато книг і фільмів можуть похвалитися по-справжньому чудовими жіночими персонажами, такими, що ніби потрапили до книги з реального життя. В літературній спільноті існує стереотип, що чоловікам важко писати про жінок. Можливо, цей стереотип і не далекий від істини. На жаль, багато жіночих персонажів є одновимірними, неавтентичними, використовуються як сюжетні ходи або ж просто відсутні. Але героїні книг, про яких йтиметься далі не такі – вони живі, цікаві, розумні й саркастичні. Вони мають недоліки та складні долі, як і жінки в реальному житті, і саме тому нам хотілося б звернути на них вашу увагу. Отже, в цьому дописі до вашої уваги добірка одних із найяскравіших, на нашу скромну думку, літературних персонажів жіночої статі.
 
🏹Катніс Евердін з книги «Голодні ігри» Сюзанни Коллінз
Головна героїня «Голодних ігор» – повстанка і руйнівниця імперії Капітолій. Створюючи Катніс Евердін, Сьюзен Коллінз вийшла за рамки стереотипів про героїнь жіночої статі у жанрі YA, тобто романів для підлітків та молоді (віком від 12 до 20 років). Катніс пройшла шлях від дівчинки-підлітка з Округу 12, яка просто намагалася прогодувати свою сім'ю, до національної героїні, яка прагне знищити корумпований уряд. Вона не зазнала якихось драматичних чи різких змін характеру, її оточення повільно змінювало її мотивацію цілком автентичним чином. Катніс дуже талановита і майстерна і завдяки цьому їй вдається стати переможницею Голодних ігор. Але Капітолію не подобається бунтарка, що порушує правила гри, і повстанські настрої, які підняла її участь в Іграх. Зрештою Катніс Евердін очолює сили опору і руйнує імперію Капітолія.
 
👱🏻‍♀️Емі Марч з книги «Маленькі жінки» Луїзи Мей Олкотт
Емі Марч – одна з тих героїнь, яких або ненавидиш або ж дуже любиш. Це найбільш суперечлива персонажка роману. Вона може бути грубою і нечутливою, але Луїза Мей Олкотт знаходить час, щоб занурити читача в причини її недоліків і змусити допомогти по-справжньому зрозуміти її мотивацію. Емі вихована, але при цьому хитра. Вона рано зрозуміла, що вміє подобатися людям, коли захоче цього, і часто користується своєю чарівністю в особистих цілях. Емі марнославна і примхлива, але при цьому вона дуже вразлива. Інколи вона робить нечесні і жорстокі вчинки, але дівчина здатна і на каяття. В її характері тісно переплетені позитивні й негативні якості, мабуть, саме це і робить її такою «справжньою».
 
🌺Елізабет Беннет з книги «Гордість та упередження» Джейн Остін
Це один з найпопулярніших жіночих образів у британській літературі. І взагалі це один з найвідоміших жіночих персонажів усіх часів. Елізабет Беннет –  розумна, турботлива, захищає свою сім'ю, а ще вона вперта і можна сказати, що вона має завищену самооцінку. Джейн Остін робить неймовірну роботу, балансуючи на межі між цинічною та піднесеною жінкою 19-го століття та м'якосердою романтичною дівчиною, яка прагне власного «довгого і щасливого життя». Елізабет вирізняється своєю незалежністю, готовністю захищати власні переконання, вільнодумством і гідністю.
 
👩💻Нора Стівенс з книги «Книголюби» Емілі Генрі
Нора Стівенс схожа на багатьох героїнь Емілі Генрі. Вона – цілеспрямований і рішучий гвинтик у машині видавничої індустрії, який закохується всупереч власним переконанням. Однак, на відміну від інших, Нора має складну (і реалістичну) травматичну передісторію, яка неодноразово стає на заваді як романтичним, так і платонічним стосункам.
 
🙎🏿‍♀️Еллі/Єва з книги «Сила» Наомі Альдерман
«Сила» – це неймовірний антиутопічний погляд на фемінізм, подібний до роману «Розповідь служниці» Марґарет Етвуд. Але на відміну від «Розповіді служниці», в якій досліджується надзвичайне примусове підкорення жінок у недалекому майбутньому, в «Силі» ставиться питання, яке хвилює як феміністок, так і жінконенависників: що сталося б, якби жінки мали таку ж владу, як і чоловіки? Еллі – молода дівчина, яка за допомогою своєї особливої сили вбиває свого названого батька-ґвалтівника. Вона йде до монастиря, де стає релігійною фігурою на ім'я Єва. Далі Еллі дізнається, як використовувати свою Силу для зцілення, і стає впливовим релігійним лідером, який пропагує матріархальну доктрину. Зрештою Еллі вбиває лідерку країни та вирішує повернути світ у кам'яний вік, щоб зруйнувати світоустрій, за якого влада належить чоловікам.

Немає коментарів:

Дописати коментар