Сторінки

середу, 24 листопада 2021 р.

«Справжня дружба правдива і відважна»

24 листопада в
ідзначається День друзів або, якщо говорити точніше, День завоювання друзів і впливу на людей. Свято це відзначається у день народження відомого американського психолога і письменника Дейла Карнегі, автора книги «Як здобувати друзів і впливати на людей». Вперше книжку було опубліковано 1936 року, вона одразу стала бестселером і, до речі, має хороші показники продажів і в наш час.
Ми, звісно, не в США, але ми, українці, теж поважаємо дружбу і ми вміємо дружити, тож чому б і нам не відзначити це гарне свято?
 
Якщо говорити про книги, то їх про дружбу написано чимало – від класичних п’єс до творів сучасних авторів. Дружба може сповнювати нас самих і наше життя приємними емоціями і відчуттями, гарними моментами і подіями, тож не дивно, що дружнім стосункам в усі часи присвячувалося так багато літературних творів. У цьому дописі до вашої уваги добірка книг про дружбу.
 
1. «Маленьке життя» Ганья Янаґігара
Віллем, Джуд, Джей-Бі та Малколм починають товаришувати ще у коледжі, а після випуску вони їдуть до Нью-Йорка у пошуках слави й успіху. І хоча в цілому їм вдається піднятися вгору кар’єрними сходами, це не означає, що вони стають щасливими. Джуд у дитинстві отримав психологічні травми, які впливають на його життя і на його товаришів і зараз. Хоча це дуже непроста історія, ця книжка  безсумнівно про доленосний вплив справжньої перевіреної роками дружби.   
 
 
2. «Дівчина, жінка, інакша» Бернардін Еварісто
У цій книзі представлено 12 взаємопов’язаних історій різних жінок, здебільшого темношкірих британок. Хоча роман зосереджений на особливостях різних видів міжлюдських зв’язків – від батьківських до романтичних, він також розкриває тему дружби, досліджуючи, як вона розвивається, і які складнощі в ній виникають.  
 
3. «З Елеанор Оліфант усе гаразд» ґейл Ханімен
Це душевний роман про те, як важливо у житті простягати руку дружньої допомоги. Елеанор – самітниця, яка або перебуває на роботі, або на самоті з собою. Але якось до їхнього офісу влаштовується працювати Реймонд, і Елеанор нарешті знаходить друга в його особі. Ця дружба допомагає героїні поступово позбутися страхів минулого і налагодити своє життя.
 
4. «Маленькі жінки» Луїза Мей Олкотт
Ця книжна знана усіма як твір про сестринські стосунки. Але ця історія також і про дружбу – особливу дружбу, яка об’єднує чотирьох абсолютно різних сестер – Джо, Меґ, Емі та Бет. А ще окремо тут оповідається історія непростих дружніх стосунків між Джо і її сусідкою Лорі.  
 
5. «Моя неймовірна подруга» Елена Ферранте
Це перша книга із серії «Неаполітанські романи». У цій книзі оповідається історія Елени та Ліли, які зростають у 1950-х роках у бідному районі на околиці Неаполя. Дівчата вчаться покладатися одна на одну в будь-якій ситуації. У цій книзі ви прочитаєте історію міцної дружби і суперництва двох неймовірних дівчат.

Немає коментарів:

Дописати коментар